Cusco

Cusco, beläget ca 3 300 möh, är gateawayn till Machu Picchu. Med andra ord, det är här alla samlas för att göra den spektakulära resan till Machu Picchu, antingen via Inkaleden eller med tåget. Cusco är en mysig stad, ändock mycket turistig. Skillnaden mot Lima är betydande, det märks att det är en by i bergen, och betydligt fattigare än Lima, som kändes väldigt industrialiserat i jämförelse. Jag tyckte mycket om Cusco, en trevlig stad! Vi tog några varv i staden, för att känna in stämningen och shoppade turistprylar.

Enda problemet vi hade var med höjden och kylan. Många hade varnat oss för höjdsjuka, och sån mes som jag är, blir alltid åksjuk eller sjösjuk, räknade jag med att bli höjdsjuk. För mig var det inte så farligt, men för stackars Ella var det inte så roligt. Generella kännetecken för vår höjdsjuka var yrsel och matthet och med en hög puls. Gå uppför en backe, en kort trappa eller få skrattanfall skapade seriösa andningssvårigheter. Det var som om man inte hade någon kondition alls, helt galet!

Angående vädret hade vi faktiskt tur. På dagtid var det soligt och varmt. För Ella blev det en solsemester i jämförelse mot Chile (tydligen höst där nu!). Men så fort solen hade gått ner blev det riktigt kyligt. För att trotsa kylan delade jag och Ella säng, med dubbla täcken!

Plaza de Armas i Cusco


Typiska peruanska damer


Turistshopping

Cusco by night

Mate de coca, eller coca-te, ska tydligen hjälpa mot höjdsjuka. Bladen kan man tugga och det finns även cocakarameller som man kan käka för att må bättre. Detta är tydligen narkotikaklassat i Sverige. För er information, teet smakade som löv (grönt te envisades Ella med), bladen smakade löv och godisarna som mate. Ingen höjdare med andra ord, och knappt hjälpte det heller.

På måndagen åkte vi till Saqsaywaman, som är tydligen kända ruiner. Vi snålade och gick runt utan guide, så egentligen har vi ingen aning om vad det var för något. Vi chillade mest och njöt av solskenet, lugnet och vyerna över staden. 

Observera Jesus till vänster. Nr tre för mig och Ella; San Sebastián, Rio och nu Cusco!

Bakom oss är staden Cusco uppifrån!

Vadå turister...

På söndagen var det dagen som vi alla väntat på - Machu Picchu - mer om det i nästa inlägg!

Kommentarer
Postat av: Malin

hahah...petra, vad söt du är! inte så konstigt att man mår bättre av kokablad, för fan kokain ;)

2011-05-23 @ 07:56:27

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0