Skiftning av musiksmak

Här i Peru existerar inte amerikansk kommersiell musik. I början var detta otroligt frustrerande när vi var ute och skulle rocka loss på dansgolvet. Hederliga veven funkar inte till musikstilen som körs här. Det är bara salsa och reggaeton som gäller på klubbarna här. Tydligt exempel på detta var när vi var ute i Huancachina och lyckades hitta en klubb som varvade tophits som Black Eyed Pies med peruansk musik. När tophitsen spelades gav vi allt medan peruanerna i princip stod stilla och stirrade på oss. När deras musik sattes på, var det vi som fick stå stilla. Det här med höfter och salsa är inte riktigt min grej. Killarna här vill mer än gärna lära mig, menar att det inte alls är svårt. Lätt för dem att säga som har höfter som den bästa kvinnliga salsadansaren i Sverige skulle drömma om. ALLA KILLAR har höfter här tydligen. Jag kan stirra fascinerat över hur snabbt de kan röra sina fötter. De är helt löjligt duktiga, alla. Stela pinnar finns inte. Grejen är också att de dansar så otroligt otroligt intimt efter nån ynka minut. Hemma skulle vi ha sagt Get a room!, men det är tydligen normen gnida diverse kroppsdelar mot varandra, helst så low low low, nära golvet, som möjligt. För mig är det är helt enkelt omöjligt, men jag försöker och det går väl... lite bättre för varje utgång. I början när vi var ute var det dessutom extra svårt, då man inte kände igen några av låtarna. Ett par utgångar senare och ett x antal turer med combin sitter de flesta.

Sådant som indierock är bara att drömma om. Så mitt lyssnade på indie har lagts på hyllan för detta halvår och ersatts av - ja, ni tror mig knappt - typ reggaeton. Här är några av favoritlåtarna just nu:

Tentaperiod på gång

Efter en skön weekendresa är jag nu åter i verkligheten.

Åter i den bittra, tråkiga verkligheten som hela tiden vill påminna mig om att parciales, mitterminstentorna, är här nästa vecka. Denna vecka hinns det dock inte med mycket, då jag har två controles de lectura och ett arbete på fem sidor att skriva till en av tentorna. Hoppas innerligt på att vara klar med detta förbannade arbete på torsdag, så att jag kan påbörja plugga till mina fem tentor på fredag. Med andra ord har jag helgen på mig, tre dagar, för att förbereda fem tentor, som är mån-tors. Det hjälper inte heller att min motivation ligger på noll. Förstår ni hur hög stressfaktorn är?! 

Om jag överlever perioden, är det endast tack vare att jag ser fram emot maj med Machu Picchu och Buenos Aires. En veckas pinande startar nu.

Mátame, por favor.

Påskhelg i Trujillo och Huanchaco

Min 23:e födelsedag spenderades på skolan, hela dagen. Absolut ingen märkvärdig dag, åtminstone inte tills jag kom hem, då helgens resa skulle påbörjas. Födelsedagskvällen spenderades alltså på en nattbuss, men det gjorde ingenting, vi var båda exhalterade över att komma iväg!

Torsdagen spenderades på stranden i Huanchaco, strand-/surforten intill Trujillo, Perus tredje största stad. Från första stund gillade vi Huanchaco starkt, väldigt chilled out, lugn rytm och en hel del surfare. På kvällen gick vi till ställets bästa restaurang, drack sangria och åt gott, för att fira min födelsedag, en dag i efterskott!

Surf Hostal Lily, ett finskägt, charmigt hostel.


Fredag, dag två, var det dags att turista. Efter en alldeles underbar frukost, var vi pepp. Chanchan först på dagordningen, med dess arkeologiska ruiner mitt ute i ingenstans:

På väg ut till Chanchan, ökenpromenad:

Chanchan.

Chanchan.


Därefter åkte vi till La Huanca de la Luna:

På väg ut till Mochebefolkningens tempel, la huanca. Här offrade de män, och endast män, för att be till deras gud, bergsguden.

La Huanca de la Luna.

Mikaela och jag, på La Huanca de la Luna.

Slutligen tog vår privata taxichaffis för dagen oss till centrum av Trujillo, och dess Plaza de Armas:


Trujillo.

På kvällen gick vi åter till stranden för att se den berömda solnedgången i Huanchaco - magiskt.


Lördagen chillades det på stranden innan hemfärd. Förutom fika och surfspanande, blev det en del souvenirshopping och lite promenader inne i Huanchacho. Efter en ny underbar solnedgång och en god middag, var vi redo att påbörja hemfärden med nattbussen till Lima.


Med andra ord, en riktigt nice, avslappnad helg. Har inte gjort alltför mycket, mest chillat och ätit gott ute (ja, frukost, lunch och middag i tre dagar). Kändes så skönt att komma ifrån kaotiska Lima och dess stress och oljud och bara njuta av lugnet i Huanchaco. Bild för att sammanfatta helgen:

Tänkte bara säga att...

... ikväll har jag och Alex bokat våra biljetter till Cusco och Machu Picchu, helgen 14-17e maj! Det bästa med det hela är att underbara Gabriella Berglund kommer med oss!! It's gonna be LEGEN, wait for it...

Bästa komplimangen

Igår på festen snackade jag med en mexikansk tjej. Hon var visserligen tydligt berusad och ljudnivån var hög, men ändock frågade hon mig ifall jag var från Lima, eller Peru. Jag brister i ett hånflin och säger nej, nej och undrar varför hon trodde det. Jo, för att hon tyckte att jag var så duktig på spanska att hon antog att jag var peruan! Hon insisterade på att jag pratade perfekt spanska så hon måste varit rejält berusad för att inte höra alla grammatiska tabbar jag gjorde. Hursomhelst, bästa komplimangen någonsin, gjorde min kväll :)

Aprilhelg

Härliga, härliga helg. Tur att nästa påbörjas redan på onsdag kväll!

I fredags pluggades det alldeles för lite. Mestadels pga brist på motivation, och lite pga mitt farande till diverse bussbolag i jakt på att hitta biljetter till Trujillo över påskhelgen. Fem olika bussbolag med ungefär fyra dagliga avgångar var till Trujillo var fullbokade och jag började bli desperat när jag klev in på den sista och där lyckades jag köpa två av de få kvarvarande biljetterna med nattbussen till Trujillo på onsdag natt! På eftermiddagen tog vi en "pluggpaus" för att fira inköpet av bussbiljetterna och gick till favvostället, Frogurt, som säljer frozen yoghurt som jag för tillfället är helt kär i. På lördagen hade vi en riktig Petra-Mikaela-dag. Vi åkte till Polvos Azules, där det inhandlades bl a tv-serier och ny parfym (lite kär i den också). Därefter åt vi lunch vid en lugn trevlig och tyst restaurang vid Parque Kennedy, den centrala parken i Miraflores. Efter glass i solskenet gick vi till dagens höjdpunkt - spat! En timmes helkroppsmassage! Ni som känner mig vet att jag var i himlen. Utan att överdriva. 


På kvällen var vi bjudna till Chaos födelsedagsfest. Ett stort gäng utbytes och peruaner från PUCP samlades för att fira hans 23:e födelsedag. Lite kaotisk förfest med ett födelsedagsbarn som fått i sig lite för mycket, men kul att träffa alla! Under den korta tiden här har man ändå fått ett helt gäng med vänner, det är roligt! Därefter hamnade vi på en klubb i Miraflores och hade riktigt roligt! Stannade till soluppgången ungefär då det blev ett litet abrupt slut på en grym kväll! 

Jag och Chao, the birthday boy.

Jonathan, jag, Marta från Färöarna, Hugo och Mikaela.

Jag och Mikaela med vår coolaste roomie, Sebastien!


Slutligen stupade vi i säng kl 06:30, vilket förklarar viljan att vara i horisontalläge idag. Lyckades dock ta oss ut för att äta middag (bakispizza) med några kompisar. Trevlig söndagskväll! Pluggat idag: absolutamente nada, kommer få kötta sönder i veckan på grund av detta. Nu ska jag sätta på en film och mysa!


Los bricheros

Här i Peru är det innesymbol om man har en flick- eller pojkvän som är gringo, utländsk. Detta ger mycket status tydligen. Därför måste man alltid tänka till en extra gång när någon är speciellt vänlig mot en. Vi utlänningar får mycket uppmärksamhet, både på gatan och i klubbarna, på gott och ont.

Detta gäller speciellt för los bricheros, som försöker bli vän med en utländsk person för att ja, dra nytta av denne. Oftast börjar det oskyldigt med vänskap men allt eftersom tiden går börjar personen försöka få den utländska personen att betala för den trevliga lunchen att de åt tillsammans, be om pengar till taxin, låta denna ta notan. Allt för en gratis middag, gratis drink etc. Los bricheros lever helt enkelt på hans nyfunna vän, den intet ont anande gringon. Bricheron suger ur allt han kan för att sedan lämna gringon i träsket, en dålig situation, exempelvis med droger i hans drink för att kunna ta hans plånbok etc. Det här beteendet har blivit så etablerat att det har fått ett namn - bricheros.

I övrigt är de peruanska männen väldigt trevliga, väluppfostrade, känslosamma och omtänksamma. Men de är precis som jag inbillade mig innan jag kom; korta och kompakta med runt ansikte... Haha. Även om många undantag finns , föredrar jag ärligt talat spanjackerna, italienarena och framför allt, nordborna. Kvinnorna är också korta, vilket gör att jag är medellängd! Ser inte fram emot att vara en kortis i Sverige sen igen...

Begravning

Idag tänker extra mycket på min familj och släkt. De är på begravning och jag kan inte närvara :( Det känns inte alls bra, nej, helt respektlöst känns det. Jag hoppas det blir en fin och fridfull tillstämning, och att min familj mår okej efteråt. Jag tänker på dig, Pekka, från andra sidan jorden.

Angående valresultatet

Hela veckan har valresultatet diskuterats. Vinnare, med ca 32% av rösterna, blev Ollanta Humala. Humala betyder fylla på finska. På andra plats kom Keiko med 23%. Dock fick ingen av kandidaterna mer än 50% av rösterna, så det blir en slutgiltig fight mellan ett fyllo och en knäppis den femte juni...

Alla jag har pratat med verkar missnöjda. Tilläggas bör att jag har mestadels pratat med universitetsstudenter, som ville att Pedro Pablo Kyczynski, PPK, skulle vinna (tredje plats). En kille var riktig upprörd över det hela, och vägrar ta av sig sitt PPK-armband. Nu verkar många att rösta blankt, bara för att protestera. Om 30% röstar blankt blir det nyval. Denna kille la dock till att han ska kladda över hela sin valblankett, då det händer att de som räknar rösterna, kan kryssa i blanka röster, till just dennes favorits fördel. Han berättade om sin systers kompis, som hade varit tvungen att arbeta som en parte de mesa, en person som räknar röster. Han hade tagit emot tio blanka valblanketter, varav sju hade han kryssat i PPK och lämnat tre blanka... Med "varit tvungen att" menar jag det  - det är lotteri vem som måste arbeta som en parte de mesa. Det är ingen som är intresserad av eller har vilja att arbeta som parte de mesa. Det är drygt 12h jobb, utan betalt, med lite mat och korta raster. Pga detta blir det lotten som avgör. Även om de försöker undvika de analfabeterna, går det inte alltid, speciellt inte på landsbygden. Systemet med rösträknandet verkar generellt fungera väldigt dåligt och effektivt.

Angående de två kandidaterna som är kvar, sa Mario Vargas Llosa (peruansk nobelpristagare i litteratur 2010) så här: "det är som att välja mellan HIV och cancer". Jag är nog benägen att hålla med - Ollanta, är exmilitär och tillhör extremvänstern. Keiko, vars far var president som nu sitter i fängelse för diverse brott varav flertal mord, är extremhöger. Kul alternativ peruanerna har. Många verkar vara oroliga för landets fortsätta utveckling och demokrati. Det är inte lätt att leda ett land i utveckling, speciellt inte ett land med så enorma inkomstklyftor som finns här i Peru. Peru behöver en kunnig, erfaren och utbildad president som kan ta hand om landets framfart. Enligt många studenter, försvann den möjligheten i o m att PPK blev utröstad.

Att omvärlden ser resultatet av valen som ett osäkerhetstecken har visat sig på börsen i Peru, som har fallit kraftigt både under denna vecka och dagarna före valet. Enligt La República, en av de största dagstidningarna, har börsen fallit mer än den gjorde i Japan efter jordskalvet. Detta bör säga något om läget i landet...

Måndag. Helg tack?

Måndag redan. Helgerna går alldeles för fort här, trots att jag har tredagars. Dock blev det en sväng till skolan både i fredags (läkarbesök = ny antibiotikakur för magen) och i lördags (skriva ett läxförhör pga jag var hemma sjuk i veckan). På lördagen lunchade vi på vårt favorithak, La Lucha. Kvällen spenderades i ett lugnt Miraflores, många restauranger gapade tomma pga alkoholförbudet. Vi åt trerätters på en mysig italiensk restaurang, och gick på bio. Vi såg Just Go With It, en romantisk komedi med Jennifer Aniston och Adam Sandler. Ovanligt bra film för att tillhöra denna genre! Helt okej lördagskväll, prislapp 130 kr för trerätters, bio, godis :)

Söndag skulle bli en pluggdag men motivationen tröt kraftigt. Efter lite häng med roomies, kikandes på valresultatet, valde jag och Mikaela gå till Starbucks för att bota söndagsångesten.

I övrigt planeras det resor - vi vill hinna till Macchu Pichu under terminens gång, samt till Buenos Aires. Titicacasjön och La Paz vore också kul att hinna med, återstår att se. Så segt att vi bara har helgerna att resa, när pengarna faktiskt finns (erasmus utbetalning nr två kom just)! Suck. Närmaste resan som diskuteras är vad vi ska göra över påsk, just nu verkar jag och Mikaela vara inne på att åka till Trujillo, en stad 9h norr om Lima. Återkommer!


Middag på en italiensk restaurang i centrala Miraflores.


Starbucks på en söndag kväll = helt okej :)

Måndag kväll. Skolmotivationen tryter ordentligt, mest pga den enorma läsbörda jag har. Denna vecka borde jag läsa ca 500 sidor, varav 300sidor ska jag ha ett läxförhör på. Motivation, någon tack? Kanske kan detta vara skoltrötthet jag känner. Längtar till påskledigheten på fyra dagar! Ge mig helg, tack!

Presidentval i Peru

Idag är det som sagt presidentval (och val till kongressen) i landet. Det är många kandidater till presidentposten, även om det är främst 4-5 kandidater som det handlar om. Var och en av dessa runt 20 % av rösterna enligt undersökningarna. För att bli vald måste ha minst hälften av rösterna, vilket är anledningen till varför alla förväntar sig en andra valomgång om en dryg månad.

Demokratin fungerar inte helt hundra i detta land jämt. Ett exempel på detta är att det är obligatorisk att rösta. Om du inte röstar får du böta. Å ena sidan är det bra att det är obligatoriskt att rösta, då befolkningen här är oerhört splittrad gällande inkomstfördelningen och levnadsvillkor, beroende på var i landet man bor. Genom att göra valdeltagandet obligatoriskt får man åtminstone ett någorlunda representativt beslut. Min åsikt är ändock att ordet demokrati ska innehålla frihet och möjlighet, inte tvång. 

Låt mig rätta mig själv. Ta bort det där med representativt beslut. En stor del av den peruanska befolkningen lever i extrem fattigdom (mindre än $1/dag) och är varken kunniga i eller intresserade av vad en president är, hur man röstar etc. Dessa är ändå tvingade att rösta, utan särskilt mycket kunskap om ämnet. Det de "rikare" kandidaterna gör för att vinna några röster är att de åker ut till de fattiga byarna, ger dem mat och t-shirts med hans namn och propaganda på. Det enda dessa människor känner till är då just den kandidat som besökte dem och var faktiskt snäll mot dem; han gav ju dem mat. Det slutar med att landsbygdsbefolkningen röstar på denna kandidat, även om dennes politik skulle kunna vara helt klart ogynnsam mot personen i fråga.

Ett annat problem är också böterna. De rikare betalar självklart en högre bot, men den är ändå inte alltför stor del av personens inkomst. Han kan välja att avstå att rösta. De fattiga har en mindre bot, men de är så fattiga, att denna bot skulle förkrossa dem. De har inget annat val än att åka in till städerna att rösta. Problemet är att, lagom till andra valomgången, höjer transportföretagen biljettpriserna, så oavsett hur de gör, blir de ruinerade på kuppen. Det är verkligen hemskt!

Idag har alla mina peruanska vänner status på facebook som i stil med "Då kom den dagen för undergången av den peruanska demokratin" eller "Snälla rösta för utveckling, inte tillbakagång". Peruanerna verkar inte alltför hoppfulla med andra ord. Hursomhelst tycker jag att det är intressant att vara i ett u-land när det är val. Ska bli spännande att se hur det fortlöper!

La Ley Seca

Imorgon är det presidentval här i Peru. De senaste veckorna har pressen handlat mestadels om valen, kandidaterna, propaganda etc. Gatorna i huvudstaden är fulla med skyltar och reklam om olika kandidater.

Inför val och omröstningar träder La ley seca i kraft här i Peru. En svensk skulle ha översatt den till "den vita lagen" även om det bokstavligen betyder "den torra lagen". Sedan midnatt mellan tors och fre råder det alltså alkoholförbud i landet. Inga barer, klubbar, restauranger eller affärer får sälja alkohol fram tills mån lunch. Allt detta för att man ska kunna ta ett klokt och vettigt beslut imorgon. Sebastien meddelade mig dock att klubbarna inte verkar respektera lagen alltför mycket, polisen hade kommit till klubben han hade varit på torsdag natt och kollat att de inte sålde någon alkohol längre. När de väl åkte igen, började klubben sälja alkohol igen. På grund av denna lag har matbutiker, mackar och spritbutiker extraerbjudanden på alkohol på torsdagen, så att man kan bunkra upp alkohol inför helgen. Galet land alltså...

Så istället för att festa ska vi gå ut och äta middag och sen gå på bio. Mys!

P.S. Maginflammationshelvetet har återvänt. Kör nu med antibiotikakur nr 2. Inte lika mys.Nasca

Efter ca två timmars sömn, började tre utmattade hjältar sin resa mot Nasca. Nasca är en liten stad i öknen, som är mest känd för Nascalinjerna. Linjerna, som föreställer olika figurer, gjordes för länge sedan av inkaindianerna. Det är fortfarande ingen som vet hur de lyckades bygga dessa enorma skulpturer i marken - dessa är nämligen så stora att man endast kan se dem uppifrån, dvs från små, fjuttiga flygplan som inte ens borde få kalla sig flygplan.

På flygplatsen möttes vi av en timmes försening, vilket innebar att vi missade vår buss... och var tvungna att köpa nya bussbiljetter. Det var dock resans enda missöde!


Pilot och andrepilot behövdes det tydligen för att köra det där fjuttplanet. Flög ca 200 m över marken:

Tyvärr var det lite svårt att fota Nascafigurerna (piloten svängde mest hit och dit mest hela tiden), men här har ni några av dem:

Astronauten.

Kolibrin.

Händerna.

Apan.

Spindeln.

Vi hade blivit förvarnade om att flygturen kunde innebära illamående, och dessa rykten visade sig vara helt sanna. Alla fyra klev vi ut, pustandes och illamåendes. Eftersom planet var så litet blev svängarna enorma och det hjälpte inte heller att det var fruktansvärt varmt den dagen (ja, dah, öknen..). Inte heller hjälpte det att vi knappt hade sovit de två nätterna före och druckit alkohol dagen före :P Efter lunch och frisk luft mådde vi dock prima igen och satte oss, utmattade av helgen, på bussen hemåt, mot Lima.

Några bilder på Nasca stad.

Med andra ord, en toppenhelg! Det var härligt att komma ifrån hektiska Lima och se andra delar av Peru. Jag njöt av tystnaden och lugnet. I mitt rum hör jag motorvägen, dag som natt, även med öronproppar på... Nästa dag, när jag packade upp insåg jag att jag hade med mig en souvenir hem - hade visst glömt att lämna tillbaka hostelnyckeln. Woops. Förlåt, Desert Nights Hostel...

Huancachina

Väl i Huancachina väntade boogiesturen på oss. Boogies är små fyrhjulsdrivna bilar, som man åker ut i öknen med. Upp och ner över sanddynerna, förarna kör helt galet och det var så sjukt roligt! Emellanåt stannades det för att ta kort eller testa på sandboarding!


Peppade!

Sand, bara sand... och en boogie.

Huancachina!

Vid skymning gick vi ut till öknen igen och tittade på den fantastiska solnedgången...

Därefter middag och en grymt rolig utgång på klubben med det passande namnet Casa de Arena, Huset av sand.


Paracas

Paracas var första stoppet på vår helgresa. Det är ett naturreservat, ett par öar i havet med enormt fågelliv, med bl a pelikaner och pingviner :) Många sjölejon har även tagit detta som sitt hem!

Taggade brudar kl 04!

Alex och Mikaela, lagom pigga kl 08 för båttur!

Coolaste fåglarna jag sett, de där pelikanerna.

Som jag sa, ett otroligt fågelliv. Ser ni det svarta till väster på udden? Det är fåglar. Enorm koloni...

Pingviner :)

Sjölejonen var otroligt söta. Till den här stranden kommer de för att ta hand om sina nyfödda :)

Otrolig upplevelse var det! Efter detta fick vi skjuts av två snälla peruaner till Huancachina, ett ställe som tog oss med charm och vi blev blixtförälskade.

mählin ählin

Idag fyller en av mina tre fina Mallan år. Congrats! Du är saknad från denna kontinent!


23, närmare 25, närmare 30? Börjar visst växa upp. Bild från svunna tider, från en annan kontinent... 


♥ Huancachina

Vilken grym helg. Den innehöll, förutom mycket skratt, allt från hav och djurliv, till öken, klättring på sanddyner, sandboarding, goda drinkar och fest i oasen, till flygplanstur över Nascalinjerna med lite illamående. Kom hem helt slutkörda igår strax efter midnatt, många minnen rikare, ett antal soles fattigare samt en hostelnyckel rikare (oops). Nu väntar tre tuffa skoldagar med massa controles de lectura, därefter kan jag återkomma med fagra ord och vackra bilder om resan!

Första weekendresan!

Den här veckan har mest bestått av plugg, plugg och plugg. Skolan har verkligen dragit igång! Hunnit två snabba svängar till gymmet också, men det är ungefär allt som hunnits med. Nästa vecka har jag tre controles de lectura (ung läxförhör fast som kräver mycket jobb och framförallt läsning) varav en är över hundra sidor och en annan bestod av att skriva reflexioner på 6-8 sidor om en artikel. Det sistnämnda är det jag jobbat med idag, nu är jag i princip klar och vet ni vad? Jag brukar vara okej på att ordbajsa, men de där sex sidorna är de sämsta jag någonsin skrivit, oavsett språk, innehåll och ämne...

Anledningen till stressen har varit att vi, jag, Mikaela och Alex, åker på en liten fullsmockad weekend fr o m inatt! Ska bli grymt roligt att komma iväg lite från Lima och se andra delar av Peru :) Vi börjar resa kl 03 inatt, med buss till Paracas där det ska skådas djurliv i ett naturreservat, främst sjölejon och pingviner. Därefter blir det av till Ica (hysteriskt roligt att det finns en stad som heter som en matbutik) och Huancachina. Det sistnämnda är en oas mitt i öknen, där man bl a kan testa på sandboarding och åka boogies. På söndagsmorgonen åker vi vidare till Nazca, som är känt för sina "líneas de Nazca".

Så nu ska jag packa klart det sista - det kommer bli en grym helg :)

RSS 2.0