Besök i helgen

Nu väntar jag på att mamma, pappa och min Muchis ska komma till mitt Salamanca :) Har sett fram emot det länge nu! Dessutom har även Ella finfrämmande i helgen, David är här :)

Dock undrar jag varför saker och ting aldrig går som jag vill. Eller som Ella vill för den delen heller. Ni minns säkerligen vår överdrivet komplicerade resa hit 1 sept? David råkade ut för något liknande igår. Hans flyg blev försenat så att han missade den första bussen. Han tog sig ändock till terminal 1 för att köpa biljetter till nästa. Då visade det sig att det var fullbokat. Då blev det bråttom till tågstationen med metron för att hinna med sista tåget. Som tur var gick allt bra sen, men ändå, varför allt krångel?

Min familj landade kl 14. Gissa när de anländer Salamanca? Jo, kl 00. Detta efter först hets in till tågstationen för att hinna med ett tåg som visade sig vara fullbokat. Likaså nästa som gick kl 17. Och nästa som gick kl 18:43. Och nästa som gick kl 20. På det sista tåget för dagen fanns det biljetter, kl 21:13. Så de fått lov att sitta på Chamartín från kl 16 tills kl 21, då deras tåg avgår.

Vad kul att allt går så smidigt för oss jämt.

Jag har aldrig påstått att jag är en särskilt duktig kock

Jag insåg just att jag helt glömt bort att berätta om mina italienare. Vincenzo är en fena på att laga mat. Jag älskar hans mat. Har fått smaka hans carbonara och hans bolognese. Det är riktig pasta det. Nästa vecka ska de göra lasagne, mmm...

För någon vecka sedan var vi på en utismiddag. Jag och Ella var de enda icke-italienarna vid vårt bord som också var de enda som valde spagetti bolognese till förrätt. Alla italienare stirrade på oss som utomjordingar ungefär, "vilka idioter som beställer pasta utanför Italien..." Vincenzo konstaterade snabbt att det inte var äkta pasta och att den inte var lika god som hans, vilket jag var tvungen att hålla med om.Allt detta prat om mat leder till lite ångest hos min sida för mina enkla så kallade maträtter. Jag känner att jag inte riktigt har energin eller lusten att laga något avancerat i köket (som dessutom är litet för 6 pers). Dock har jag tyckt att min mat inte smakar så mycket, även om jag saltat och så.

Idag insåg vi att jag har använt sockret istället för saltet mer eller mindre hela tiden sedan jag flyttade hit. Det värsta är att jag smakat "saltet" några gånger och konstaterat att det är "salt". Bra, mästerkocken, bra.

Spontanutgång

Mina roomies övertalade mig att följa med ut igår kväll. De går ut tre-fyra dagar i veckan medan jag håller mig till en, mest pga att vi börjar kl 9 varje morgon... Struntade i det för omväxlingens skull och följde med till Irish Rover (endast utisar, tänk dig Hg på tisdagar) där det var italiensk afton.
Dagens trötta tillstånd har märkts. Imorse krävdes det kaffe. Ella väljer då att smidigt slå till kaffemuggen med väskan så att all, verkligen all, kaffe rinner ut på bänkarna, stolarna och på golvet. Fr o m nu kommer Ella alltid vara utisen-som-spiller-kaffe-på-allt-och-ingenting. Som hon skämdes, stackaren. Tur att lektionen inte hade börjat... Iförrgår välte hon dessutom en halv liter cola på en restaurang.  Jag är imponerad av mig själv - mamma, det är inte jag som kladdar mest här! Förutom detta har hyfsat många fnitterattacker om absolut ingenting utlösts, felkopiering av diverse slag, diskussioner om en av mina roomies är gay eller inte etc. Det är såna här dagar Ella får se min flummigt galna sida som inte är för allmän åskådan, så som hon rullar på ögonen när jag börjar... Lyckades dock boka biljetter till Valencia i början på december, då blir det lite reunion med spanskasprekare :) Kvällen avslutades med ett trevligt pass Body Combat!

P.S. Fick även höra att de där duggorna vi gjorde inte var dåliga - de var förskräckliga. Fint.

El profesor está un poco perdido

Uttrycket i rubriken lärde vår spanska klasskamrat Samuel mig idag. Ungefärlig översättning: vår lärare är lite lost. Förklaring ges nedan.Hade en lektion idag som kändes lika hopplös som fuskföreläsningen. Skillnaden var dock att det var inte undebara Peter som hade den, som kan alla grafer och ekvationer utan och innan, utan en virrig 50-årig spanjor som inte kan sin sak och som ingen av klasskamraterna inte lyssnar på eftersom de ändå rättar hans ekvationer.

Ja, plus att fuskföreläsningen visade sig vara just en, fuskföreläsning. Detta är faktiskt sånt som jag måste trycka in i skallen (förstå blir nog svårt med denna lärare) och lyckas mata ut på tentan. Joder.

Alicante

Väl framme i soliga Alicante blev det en snabbtur vid hamnen tills vi fann det rätta lunchstället. Valde dock fel med tanke på att min och Tanjas canneloni var ungefär den äckligaste jag ätit. Därefter åkte vi hem till mina vänner, de bor fint i strandförorten San Juan! Kändes som ett stort område med massa semesterlägenheter, med vy över deras egna pool och havet :) Till middag bjöd de mig på vin, kött och potatis, något som aldrig kan slå fel ;) Efterrätt: Tanjas berömda kickasskladdkaka. Ja, den är fortfarande kickass. Senare gick vi till en bar för att fira att en av deras tyska vänner fyllt år!Lördagsmorgonen gjorde vi mysigaste frukosten med scones, juice, ägg och kaffe :) Sedan kallade stranden på oss - de bor 5 min från stranden, helt underbart! Vi badade i havet 23:e okt, inte helt fel ;)


Efter några glas spansk cider(?) for vi mot stan med ett sjujäkla partyhumör. Först grundade vi med middag, rätt klokt (och lite mera vin, såklart)! Sedan krävde jag att bli visad de bästa ställena, besökte bl a en Absolut Vodka-bar som hade stans godaste mojitos, några barer med gratisshots, satt på en parkbänk och spanade efter snyggingar. Det var mycket snack om resor och framförallt, män ;) Efter kl 03 gick vi till deras favoritklubb Swing där vi skakade rumpa fram till halv sex då det var dags att åka hem.


Söndag morgon vaknar tre illamående tjejer sakta till liv, efter ungefär 2-3 h sömn. Bella mötte upp sina föräldrar, Tanja och jag tog en solig promenad vid hamnen med hundratals lyxyaucts och satt därefter och åt bakiskäk - donken. 

Helt klart en härlig helg, med mycket skratt, vin och värme! Så härligt att komma iväg lite till värmen, verkligen semester!

Post-Alicante-depression

Helgen har varit alldeles underbar! Känns som en liten minisemester, alla vardagsbestyr och -måsten glömdes bort :) Solig helg med två fina vänner, vad mer kan man begära? Nu känns det som vanligt; post-depression som verkar återvända efter varje trip. Post-San Sebastián, post-Madrid och nu post-Alicante.

Sov ungefär tre timmar förra natten så ni får hålla er till tåls tills imorgon då ett mycket, mycket intressantare inlägg kommer att postas. ¡Buenas noches!

Hetsdugga men glad ändå

Duggan gick sådär måste jag säga. Vi fick BARA 45 min på oss att skriva duggan, som var ungefär som de prácticas vi tidigare gjort och som tagit mig ca 2h att göra hemma! Jag skrev det första som slog mig och så snabbt jag bara kunde. Ingen tankegenomgång eller reflexion här inte. När det återstod 5 min hade jag fortfarande det sjätte och sista kontraktet kvar att göra... Det kan verkligen ha gått hursomhelst, absolut ingen aning.

Det gör inget just nu, inte fram tills nästa vecka när vi får tillbaka dem. På vägen hem skuttade jag av lycka ändå - har spenderat sista halvtimmen med att packa tunnare kläder i väskan och förbereda mig inför resan imorgon! Så skönt med helg och värme. Det ska bli så roligt att hänga med Bella och Tanja en hel helg till i soliga Alicante :)

¿Varón o ladrón?

Idag har jag försökt panikplugga juridik. Derecho de los Contratos en el Comercio Internacional, närmare bestämt. Saftigt värre. Har dugga imorrn. Om man klarar alla tre duggor slipper man tentan i januari. Vore riktigt, riktigt nice att endast ha fem tentor i januari, istället för sex...Dock är det här med att lära sig ett nytt språk är inte lätt. På lektionerna om arbetsmarknaden tittar vi på kurvor jämt. Gärna skillnader i tid och mellan kön. Istället för att skriva hombres (som ju alla vet betyder man) väljer de att skriva varones, som ska låta finare antar jag. Häromdagen var jag tvungen att reda ut detta, fråga Ella något jag funderat på några dagar:
P: Men alltså, varones. Betyder inte det tjuvar?
E: Nej, det är ladrones! (brister ut i skratt) 

Det låter väl rätt likt, eller hur? Just nu blandar jag ihop alla möjliga stavningar, blandar hejvilt mellan spansk, engelsk, svensk och t o m italiensk stavning. Finemang!

Jag hade ju tänkt att jag skulle prata spanska väl när denna termin är slut. Insåg just att halva gått, hur mkt har jag lärt mig? Inte mkt tydligen, med tanke på att jag blandar ihop man och tjuv. Dags att börja anstränga sig?

Ella är sjuk

Ella är sjuk. Jag funderar på att låna något ur min mirakelmedicinlåda.Det verkar ju som att jag är lite hypokondrisk med all denna utrustning. Det mesta i läkemedelsväg verkar finnas där. Något borde nog få henne att bli frisk.

Söndag, nästa helg redan inbokad

Som kvinna är det viktigt med att ha god framförhållning. Jag vet nämligen redan vad jag ska göra nästa helg - jag struntar i alla borden och drar en sväng till Alicante för att träffa Tanja och Bella igen :) Tydligen är det fortf +25C där. Stor like! Längtar redan till fredag. Snabbspola denna hemska vecka (tre prácticas och en dugga) åt mig, någon?

Denna höstiga söndag har spenderats med förkylda Ella, försökandes till att förstå Excel, görandes en av prácticas, lagandes tacopaj och skrattandes åt svenskan min som börjar bli bristfällig.

Räddningen är här!

Jag tycker mycket om mitt rum just för de stora fönstrena, att det är så ljust. Isolering är dock något som inte existerar i detta land, det drar så mycket från fönstrena att jag kan ibland se mina gardiner röra sig. Emellanåt är det kallare än utomhus vilket jag inte riktigt förstår mig på. Poängen är att jag fryser när jag är inne, fryser när jag är ute.

När jag ska sova dras följande på:
  • t-shirt
  • pyjamasbyxor
  • strumpor
  • raggsockor
  • hoodie, med luvan på
  • sjal
för att jag inte ska frysa sönder på natten. Det är ett helvete att gå upp på morgonen, vilket förlänger snoozningen ytterligare. Igår kväll kom dock räddningen - det ringde på dörren! Ägaren kom med en filt till mig. ♥

Lördag

Resultatet av dagens shopping:


Lugn, lugn, väldigt mycket ironi där! Men visst är jag söt med Hello Kitty-öronpuffar? Man skulle ju kunna tro att jag valde bort dem pga att de var barnsliga och jag skulle bli tönten i skolan, men det hade jag inte behövt oroa mig för då klasskamraterna har Nalle Puh-pärmar och dockor till pennskrin, de tycker visst de är söta. Nej, jag valde bort dem då jag tyckte de var otroligt fula. Dock skulle de behövas snart, hösten har definitivt infunnit sig i staden.

Hösten är här till en så pass grad att vi var på sjaljakt åt Ella. Vi valde dock att avvakta då den enda hon tyckte om var från H&M och det vägrade vi lite. Ett par gröna byxor fick dock följa med mig hem (och strumpbyxor och klädroller från ovannämna svenska affär men orka leta).

Ikväll blir det kurera för oss båda, jag är fortfarande lite halvdålig och Ella blivit det på nytt. Hela min lya är dock på mig att jag ska följa med dem, men ska hålla fast vid mitt beslut. Det blir jag, popcorn (min svaga punkt) och cola. Återstår att se vilken av följande serier som väljs; True Blood, Gilmore Girls, HIMYM eller the Big Bang Theory...

Kvinnlig analysförmåga

Jag hade fått en mejl av en manlig vän till oss. Lite fundersam över vad jag skulle svara, bad jag Ella om hjälp. Detta ledde till en analys av situationen, förslag om svar, språk etc. Hela svaret tog ett litet tag att analysera fram.

P: Roligt att vi tycker att analysera ett mejl är roligt och att vi diskuterar detta bättre än den spanska arbetsmarknaden.
E: Äsch, vi kommer nog ha mer nytta i livet av det första ändå.

True words my friend, true words. Så den spanska arbetsmarknaden skjuter vi upp till imorgon, nu ska vi ner på stan och försöka att inte spendera pengar. Återkommer med resultat.

Glädjande besked

Igår kväll bestämde jag och Ella för att ha myskväll. Hon stod för filterna och filmen, jag för snacksen och datorn. Vi såg Across the Universe som var riktigt bra! Mysig kväll var det :) Mitt i filmen fick jag dessutom sms av daddy som skrev att de bokat biljetter hit! Han, mamma och Moussee kommer 29/10-2/11, jag är så glad :) (plus att nu kan jag få önska saker med mig hemifrån, t ex min varma jacka...)

Just school...

Nu har skolan börjat på allvar. Denna vecka har jag haft prácticas (typ inlämningsuppgifter) i 3 ämnen och nästa vecka har jag det i 5 ämnen plus en dugga. Jag blir så avundsjuk på de andra utbytesstudenterna har det mycket lättare, som inte börjar kl 9 varje morgon, som har massa fritid och går ut var och varannan kväll.

Lite bitter är jag, just för att förra helgen hade vi det så härligt i Madrid och det var en riktig verklighetsflykt. Åter i vardagen var det massa saker som man skulle göra, bl a hade vi en práctica på sex sidor tills i onsdags som vi började med dagen före, dvs ett mindre arbete man skulle haft en vecka på sig att göra hemma. Så i tisdags när det var en día nacional, typ nationaldag, satt vi inne och glodde på massa siffror på arbetsmarknaden.

Imorgon är det dock fredag, veckans bästa dag, pga att det snart är helg och för att det är de roligaste kurserna, Desarrollo y Crecimiento och Sociología. Plus är också att de snyggaste killarna (också utisar dock) numera sitter bredvid oss på Desarrollon. In your face, spanjacker! 

I helgen hoppas jag på att bli helt frisk, roliga aktiviteter, och massa sömn.

Lovar att nästa inlägg blir roligare än detta, här kommer dock något lite muntrare: vi har bokat vår hemresa nu - skriv upp 22:a december i er kalender!

Estoy afónica

I helgen gick min mun i ett, det var mkt snack, skvaller och skratt! Fram tills nångång runt kl 03 i lördags natt på Kapital då min röst försvann. (Det var det enda som tappades bort under helgen, förutom Tanjas paraply som vi smidigt gömde under en röd bil utanför klubben. Dock var den röda bilen borta sen och likaså paraplyt... Dessutom var Tanja närapå att bli rånad men nära skjuter ingen hare).

Så sen i söndags har jag mer eller mindre kraxat mig fram. Då kunde jag prata lite grann men nu kan jag endast viska. När jag försöker prata skär det sig i öronen och jag låter som en kråka. Om jag börjar skratta går det inte att sluta - jag låter som Janice i Vänner och jag skrattar åt mitt eget skratt. Ond cirkel.

Igår på lektionen pratade jag med den sötaste killen i klassen, men så fort lektionen tog slut sprang han iväg - min röst måste ha skrämt bort honom... Synd med tanke på att nu är mina chanser med honom noll. Imorgon ska vi dessutom på Erasmus middag, hur ska det gå?

Detta är något som är otroligt frustrerande för mig då min mun tenderar att gå i ett. Hur ska Chatterbox vara Chatterbox och la Parlanchina vara la Parlanchina utan sin röst? Nu är jag endast... plain Petra. 

Ge mig tillbaka min röst nu!

Madrid - söndag

Med tanke på fem timmars sömn var vi hyfsat pigga ändå! Vi behövde dock en påfyllning av koffein så denna dag påbörjades på ett annat Starbucks:Vädret denna dag var mer på vår sida, det var en solig men lite kylig höstdag. På schemat stod turistandet så vi hoppade på första bästa röda turistbuss! Lite dålig koll på vad ställena hette så ni får nöja er med bilderna :)

Puerta del Sol

Puerta de Alcalá

Palacio Real

Sen blev det dags att säga hejdå efter en underbar helg. Blä. Mitt rum kändes så tomt när jag kom hem igår... Usch. Hoppas på en ny reunion snart! ♥

Madrid - lördag


På lördagen vaknade vi till ett pissregnigt Madrid. För att pigga upp humöret blev det först underbart god hotellfrukost!

Mindre pigga men efter lite kaffe förbättrades detta!


Gladare och proppmätta på metron på väg mot stan!


Först blev det lite shopping vid Puerta del Sol


Försök räkna antalet paraplyn...


Sen mötte vi upp Ella och det var dags för Menú del Día på någon lokal restaurang


Håller helt och hållet med Ella om att Salamancas Plaza Mayor faktiskt är finare. Juste.Vi fyra!För att undvika regnet tänkte vi fika. Och vi lyckades hitta älskade Starbucks!!

Efter lite chill och ombyte på hotellet åkte Ella hem och vi skulle våga oss på Madrids nattliv som var absolut något man inte fick missa. Och tji, Lonely Planet hade once again rätt! Vi valde stället Kapital som hade rykten om att vara det hippaste i staden.

Med sju våningar, minst lika många dansgolv och dubbelt så många barer var det coolaste nattklubben vi varit på. Det kändes som sju olika nattklubbar, med olika musik och inredning. Det var helt sjukt. På det största dansgolvet fanns halvnakna dansare på scenerna som visade vägen. Helt plötsligt kommer in en kille med saxofon och får dansgolvet att rocka loss. Sedan lassas det ner ett neonskepp med ställets logga på och alla hyllade denna (kändes lite sektvarning där), efterföljt av konfettiregn. Kvällens bästa var dock puffarna som var som enorma svala vindpustar som fick igång golvet igen när det var som hetast! Runt fem var vi hemma, galet rolig kväll!Godaste mojitos!

Bellas blivande man? (sorry Jonas.)

Madrid - fredag

I fredags anlände jag till ett soligt Madrid. Efter att ha funnit hotellet (obs: hotell, inte hostel!!) i ett otippat område (mitt i ett bostadsområde fanns finaste hotellet) och snabba updates om varandras liv for vi mot city med förhoppningar om en god middag och kväll.


Jag var så glad för att träffa dessa puddingar igen!
Bilder på rummet

Åt middag på en mysig restaurang nära Plaza Mayor. 

Godaste paellan nånsin!

Kvällen avslutades med lirte promenad runt stan i jakt på en bar men valde istället att vara förnuftiga. Det blev lite kaffe sedan metron hem och ett nattsamtal på hotellet!


Senaste nytt

Nu verkar allt pappersarbete vara klart. Inskriven på skolan, fixat studentkort på skolan, e-mailkonto kirrat. Sweet. Skolan börjar dra igång nu och det är dags att hänga med. Men jag skjuter upp plugget tills efter helgen för...

imorgon drar jag till Madrid för att ha en riktigt jävla rolig helg med Tanja och Bella! Vi ska bo lyxigt på hotell, göra lite sightseeing, shoppa, äta gott, testa nattlivet och ha det gött. No further commets needed ;)(Dock verkar det som att det ska regna i helgen. Joder. Inte regnat en dag på en månad och nu när vi ska Madrid måste det börja regna? Tack vädergudarna, tack. Hoppas ni hinner ångra er - otherwise you'll be sorry.)

iQue tengais un buen fin de semana!

Arbetslösheten i Marocko

Jag har glömt att berätta om gårdagens mest komiska händelse. Vi hade valt ämne till arbetet vi ska göra i kursen om arbetsmarknaden. Lite fint frågar jag hur långt arbetet ska vara.

"Hm, det är bara ni två alltså.." Läraren tänker ett tag och jag börjar smått hoppas att han drar ner antalet sidor eftersom vi är utisar. Sedan säger han eftertänksamt: "Ja, som max 30 sidor".

Gulp, jag får svårt att hålla munnen stängd och ögonen normala (ni som känner mig väl kan nog tänka er hur jag såg ut av förvåningen) och försökte anteckna vidare. Oh madre. 30 fuckin sidor?! Hur vi ska lyckas få ihop 30 sidor om arbetslösheten i Marocko är fortfarande högst oklart. Hoppas jag är lika bra på att ordbajsa på spanska som på svenska...

Utöver detta monsterarbete har vi arbeten i tre andra ämnen också. Hoppas att de lärarna är mer rimliga med sina krav, annars kommer vi skriva ungefär tre C-uppsatser på spanska på en termin vilket inte riktigt faller mig in i smaken.


Officiell USAL-student

Nu har äntligen vi skrivit in oss på skolan. Hejdå alla tusen papper! Hejdå förvirrade utis(förhoppningsvis)! För er nyfikna kan jag meddela att det blev sju kurser. Med andra ord ska jag läsa 33,2 hp. Känns lite tungt med kvällskurser alla dagar, men hellre safe than sorry med CSN I guess?

Följande kurser valdes:

1) Estructura Económica Española y Mundial: fortfarande lite oklart vad kursen kommer gå ut på men verkar den tråkigaste av dem, ekonomisk struktur, hur man mäter ekonomisk aktivitet, BNP etc med en tråkig lärare
2) Desarrollo y Crecimiento: verkar vara en otroligt intressant kurs som handlar om utveckling och tillväxt med en engagerad och kunnig (läs vår favorit)lärare!
3) Sociología: sociologi på svenska, också lite oklart om vad detta går ut på men lite flummigt om samhället, kultur etc men verkar roligt och mindre teoretiskt och vi förstår lärarens skämt!
4) Macroeconomía Superior 1: Makro på mer avancerad nivå, verkar intressant. Framförallt är läraren bra och väldigt pedagogisk.
5) Economía del Mercado de Trabajo: Ytterligare en kurs i nationalekonomi som handlar om arbetsmarknaden med samma lärare som i makron
6) Derecho de los Contratos en el Comercio Internacional: Juridikkurs som handlar om internationella avtal. Innehållet verkar intressant men läraren är läskig i o m att han pekar ut frågor till studenterna och jag sitter som en liten rädd hare för att inte bli utpekad
7) Italiano Nivel 1 Básico: nybörjaritalienska, ingen ytterligare förklaring lär ej behövas.

Jag mesade med andra ord och valde italienskan. Idag hade vi första lektionen och det verkar helt okej! Läraren är en ung kvinna som verkar trevlig och bra och ämnet känns inte alltför tufft :) Att det sen ligger vackert till i historiska delen av staden som Ella fint skrivit, och inte på tråk-campus, är ett plus. Så nu säger jag: buona notte!

Första helgen i oktober


Utisar på lektion.

Vy från skolans fönster. (sa ju att vårt fakultet låg längst bort)

Utgång på fredag kväll med Suvi och hennes roomies, här på Paniagua

Sen visade Ella mig de klassiska uteställena i staden alla bör känna till och därefter blev det obligatoriskt nattmat på kända Leonardos.

Lördag eftermiddag, glassning i parken. Andra oktober och jag hade klänning. Nice.


Fika med Marlene!

Lördag kväll, utgång med mina roomies! Först förfest (botellón) hos en italiensk kille som hade denna underbara vy över katedralen från sin terass...

El mejor piso en Salamanca! Fr v: Giorgia, Vicenzo, jag, Benoit och Roberto (på bilden saknas Iban spanjoren som numera fått smeknamnet bitch av Giorgia).

Jag, Giorgia och Benoit!

Söndag "förmiddag": försök till plugg, dock med mindre framgång pga hemgång kl 05:30 kvällen före.

Avslutade helgen med att fira Kanelbullens dag med Ella!! Efter lite motgångar med planering - först inga dl-mått, ingen kavel, inget pärlsocker, inget jäst fick vi till det och kanelbullarna blev en success till slut! 

Helt ok helg med andra ord!

Octubre

Insåg just att det är fanimej oktober redan. Med andra ord har jag och Ella varit här i en månad, galet! Tydligen höst hemma nu också. Det känns mysigt med höst, längtar lite till stickade tröjor och varma halsdukar. Men hösten kan vänta lite till, speciellt dagar som denna känns helt okej med lite sommar när man kan gå i klänning till parken och chilla. Låt hösten komma, men inte riktigt, riktigt än.

Note: Tiden går fort som tusan här så alla ni som ska besöka mig, dags att börja planera! Mamma, pappa när kommer ni?!

RSS 2.0