Día del Pescador

Det är tydligen helgdag idag. Ni kan aldrig gissa vilken. Jo, fiskarens dag. Kunde inte sluta skratta när Jonathan berättade det för mig, stackaren förstod inte vad som var så roligt. Haha. Fast vad är syftet med att ha en röd dag, tillägnad fiskarna, om den inte infaller på en dag då jag har lektioner?

Så min fiskedag har tillägnats framför skolböckerna. Inte ens uns av helgdag har jag haft. Förutom kvällens besök till Starbucks och häng i Parque Kennedy då:


Mamma, bli inte rädd nu...

... men vi har just bokat en tur till Amazonas, med en guide som heter Hitler!
Dagens skämt har varit "jag ringde just Hitler, han sa att allt var lugnt!".

Nästa torsdag flyger vi till Iquitos för att därifrån starta resan in i djungeln. Mikaela, Alex och jag ville göra en avslutningsresa på vår termin ihop, så vad blir inte bättre än djungeln ;) Vi ska bl a få bada i Amazonasfloden, vandra i djungeln både på dag- och nattid,
bo i en by mitt i djungel och få deltaga i en helig ceremoni och uppleva mycket djurliv, t ex; amazondelfiner, apor, papegojor, krokodiler, diverse sjukt äckliga ormar, tarantellor, fiska pirajor med mera med mera!

Det bästa med helger......är att det finns lite extra tid att umgås med den här killen.

Motivationsfaktor

Har man inte motivationen, får man se till att köpa den.

Starbucks hjälper alltid och har just bockat av ett par timmar där.
Borde kanske bli en ny pluggtaktik inför stundande tenta-p.
Nu ska jag fortsätta plugga - första tentan imorrn.

P.S. Visst att Petra inte är ett vanligt namn här. Alltid har de problem med det, reaktionerna är oftast "vilket ovanligt namn" eller "vilket vackert namn". Men hur fan får man Petra till Beyia?!

Glad midsommar!

Vädret på självaste midsommarafton bjöd på riktigt typiskt...

Limaväder i juni. Grått molntäcke och så hög luftfuktighet att det nästan regnar, med andra ord. Inte riktig svensk sommar med andra ord...

Tanken var att börja tentaplugga hela dagen (gick sådär ärligt talat). Blev mer skypeande med vänner hemma som påbörjat sina midsommarfiranden, och med Chilebrudarna som planerade för fullt för deras svenska midsommarfest. Mamma smsar om trevlig midsommar på stugan. En liten del av mig ville då vara i Sverige, bland mina nära och kära och god, svensk, somrig mat.

Istället blev min midsommar som följer. Hade en clase de recuperación, lektion som blivit flyttad, på en fredagskväll 18-21. Men eftersom det var sista lektionen med min favoritlärare från Harvard, bestämde jag mig för att vara en duktig flicka och gå ändå. Nöjd med beslutet, en riktig bra föreläsning avslutades med applåder som aldrig ville ta slut. Lite sorgset nästan att ha haft sin sista lektion på la cato.

Ciencias Sociales, mitt fakultet!

Pabelón Z, föreläsningslokaler.

Killarna med Steve Levitsky!

Jag med mina bästa kompisar från denna kurs, Molly från USA, Jasmin från Österrike, Levitsky, och Erika från Finland.

Sen lyckades jag, på egen hand, i mörkret, mitt i rusningtrafik ta mig hem till Jonathan (klappar mig själv på axeln, det här med combis är inte alltid jättelätt). Det blev middag på en chifa (kinamat på peruanskt vis) och sen gick vi till hans kompis bar!

No way José att jag kan äta upp allt detta... Pris: ca 20 kr per person ;)

Inte ens med hjälp av min favorit lyckades vi äta upp allt. Här smider karln planer för kvällen! Trevlig kväll, men nu måste jag verkligen ta tag i tentaplugget...

Kvällstankar om Sydamerika

Gud, vad det är intressant att vara här i Peru. Eller Sydamerika, rättare sagt. Jag är så här i efterhand, otroligt nöjd över mitt val att åka hit. Speciellt nöjd över att jag valde just Peru, då det är mest annorlunda. Argentina, Chile och Mexiko är lite mer utvecklade än Peru och lite mer europeiska. Peru har hittat en speciell plats inom mig. Jag menar inte alls att jag älskar Lima, det är en helt okej stad, men absolut inte som Barcelona, Buenos Aires, Melbourne eller Salamanca. Det är landet, människorna och kulturen i sig som håller mig fascinerad. Jag har lärt mig så mycket, om mig, men främst om andra människor, deras levnadssätt och livssyn. Varje dag lär jag mig något nytt, ofta om saker som är självklara för mig som europé.

Att få uppleva hur ett land, nyligen demokratiserat, genomgår presidentval som verkar vara de renaste i landets historia. Att höra om hur de "demokratiska" valen går till, om fusket, om det knappt existerande partisystemet. Intressant och kul att se att landet lyckas förbli en demokrati trots man nu valt en vänsterextrem ex-militär som blivande president.

Att samtala med taxichafförer, som berättar om hur de kämpar för att ha råd för att betala skolgången för döttrarna. Då känner man sig inte lite dum, som varit nöjd över att lyckats pruta ner priset till 10 soles, istället för 13. Hur stor skillnad gör det för mig, om jag betalar 8 kr mer? För honom är de där kronorna så mycket mer värda (högre marginalnytta höhö).

Eller som igår, när jag pratade med min colombianske vän, som berättade för mig om läget i landet. Gerillan i djungeln styr narkotikahandeln och hela tiden hör man om sammandrabbningar mellan den statliga armen och gerillan. Våldet är hela tiden närvarande. På kort sikt kommer man förmodligen inte lyckas hitta nån fredlig lösning på konflikten som numera har en historia på över 60 år. Eller den lektionen vi hade där vi diskuterade läget i Venezuela, med den rådande diktatorn Chávez. Allt pekar på att till nästa val, 2012, kommer det bara finnas ett parti att välja emellan och att regimen blir alltmer totalitär. Folk menar att det blir ett nytt Cuba.

Visste ni att Peru var en auktoritär regim med Fujimori som diktatar för endast tio år sedan? Under denna tid fanns också stor terrorism i landet... Visste ni att Peru har en Ginikofficient (mäter ojämställdhet i inkomstfördelning, där skalan går 0-1 där 0=total jämställdhet) på 0,55 medan Sverige har runt 0,2? Det är såna här grejer som får en att tänka till, speciellt så här en torsdagskväll, om hur bra vi har det hemma egentligen.

Sista onsdagen, check

Igår var min sista onsdag. Pheew.
Onsdagar har varit min jobbigaste dag. Först en lektion kl 9-12 och sen en på kvällen kl 18-21. Vad jag gör däremellan? Stannar på campus och "pluggar". Tung dag då jag är på skolan mer än 12h, borta hemifrån hela dagen verkligen. Dock har onsdagar mina två intressantaste kurser, så det kompenserar lite.

Insåg just att jag äntligen haft min sista control de lectura. Muhaha, där fick ni era jävlar. No more controles! Så jääävla nice. Två lektioner kvar och sen två veckors tentaplugg. Mindre optimalt är att jag är inbjuden till tre avskedsfester i helgen och första tentan är på måndag. Hm.

Idag blir det en mellandag pluggmässigt innan tentaplugget drar igång på allvar mer imorrn. Jag ska ta en promenad med Mikaela nu och sen ska vi boka våra biljetter till Iquitos! Ikväll är sista lektionen i kursen jag har med Jonte, Economía Política.

Dunderfest med efterföljande horisontalläge

Igår var som sagt Jontes födelsdagsfest. I brist på annat korkade jag och Mikaela upp flaskan tidigt härhemma. Det blev nog lite mycket redan här, eftersom den några timmar tidigare oöppnade flaskan av Bacardi var tom när vi gick hemifrån. Oops. 

Me and my partner in crime ;)

Sen kom Jonathan med syster och en till kompis, innan vi drog till baren och mötte upp i princip hela hans kompisgäng! Kul att träffa alla hans vänner!

Vid tre fyra skulle vi dra vidare men efter missförstånd, letande efter diverse borttappade personer och med alltför vingliga ben insåg vi att det ändock var bäst att gå hemåt. Riktigt, riktigt rolig kväll.

Idag var det inget vackert par som vaknade upp här. Horisontalläge hela dagen. Mådde riktigt dåligt imorse, men efter pizza (thank god for home delivery) och mys i sängen resten av dagen mår mycket bättre nu. Till och med Lima visade sin regniga sida (första regndagen sen jag kom hit) idag, helt enligt vår sinnestämning. Helt okej bakisdag med andra ord! Imorgon måndag - ny vecka, nya tag.

Prisnivån i Peru

Nu har äntligen våra officiella, nationella studentkort kommit. De skulle ha kommit i slutet på mars, de kom i mitten på juni. Detta kanske säger er något om effektiviteten i de statliga organisationerna i detta land! Vi som bara stannar en termin blev avrådda att inte byta statuset på våra visum från turist till studentvisum för att det bara skulle innebära massa krångel med papper och vara relativt dyrt. Så i nuläget är det flera som är inne i landet, olagligt, då deras turistvisum har gått ut. Jag är som tur är, inte en av dem. Mikaela är dock det, så hon får betala $1/dag för varje dag extra hon är här efter det att turistvisumet har gått ut, men det ska inte vara några problem tydligen. Poliskåren i sig är en speciellt intressant gren av den statliga organisationen, de är inte mycket att lita på och tydligen hade min vän Maria fått muta sig fram häromdagen. Spännande.

Hursomhelst, hittills har vi bara haft våra kort från la Católica. Nu med det nationella studentkortet kan vi få diverse rabatt, inträde till Machu Picchu bland annat. Det mest aktuella för mig är att man får rabatt på combin - nu betalar jag 1 sol istället för 1,5 soles, eller ungefär 2,3 svenska kronor istället för 3 kronor. Man måste säga att man kan inte låta bli att älska prisnivån i landet;
  • lunch på skolan från 10kr
  • god lunch, meny från 16kr
  • taxi till skolan (tar ca 20-25min) ca 23kr
  • bio 28kr
  • manikyr+pedikyr 80kr
  • klippning 50kr
  • piratkopierad, ny film med bra kvalité 5kr
  • öl på bar ca 23 kr, i butik 10kr
  • 3-rättermiddag på vår favoritrestaurang, med fin mat, ca 100kr
  • konsertbiljetter Shakira, Don Omar från 100kr
Vet någon som kommer vara snål när denne återvänder till Sverige...

One month down to go

Äntligen är denna vecka över! Hade tre prov som jag nu lyckats ta mig igenom. Nu återstår bara en vecka med lektioner följt av två veckors tentap, galet vad lite det är kvar!

Idag ska jag njuta av lite ledighet, kommer bli tufft i skolan de närmaste veckorna. Idag säger vi grattis till fina Jonathan som fyller år! Imorgon förmiddag ska vi testa paragliding. Eller nja, han ska göra och jag ska förmodligen titta på, det här med höjder är inte riktigt min grej... Får se om han lyckas övertala mig... På kvällen blir det stor fest för att fira honom, han har hyrt en del av en lokal och han har bjudit in alla sina vänner, ska bli roligt! Söndagen planerar jag horisontalläge för att bota baksmällan.

Hoppas karln inte begär salsadans imorrn kväll. Gick högst medelmåttigt för mig sist han försökte lära mig, även om Mikaela lyckades åstadkomma ett fint kort!

Till alla er där hemma: om mindre än en månad ses vi!

Italienskt, puertoricanskt, peruanskt och brasilianskt

Det har varit en riktig latinohelg!

I fredags tog jag och Jonathan tillfället i akt och gick ut och åt, självfallet på allas vår favoritrestaurang. Riktig mysig, intim middag med god mat och vin!

Peruanen var nöjd!

På lördagen gick jag och Mikaela till den riktiga Mercado Indio (gick visst fel sist, denna var enorm), för att köpa lite peruanska souvenirer. Mikaela storshoppade medan jag höll igen lite, köpte mig en adidasjacka med Peru-tryck på och ett halsband. Obviously fake, men det gjorde inte så mycket!

Lördag kväll var helgens höjdpunkt - Latin Music Fest! Jag, Mikaela, Jonte, Alex, Melissa, Mariela och Jens samlades på plats, taggade till tusan. Först två väldigt kända salsaartister, Gilberto Santa Rosa och Victor Manuelle innan kungen av reggeaton klev på scen - Don Omar! Vilken grym konsert, en sån show! Vi dansade loss :) Charmig typ, den där Don Omar alltså. 

Jag och Mikaela i kön, taggade. Kön utanför var ungefär en km lång så vi betalde nån random tjej för att släppa förbi oss i kön, 10 svenska kronor i utbyte mot att slippa köa 2 timmar, helt klart värt det! Älska Peru.

Vi :)

Alla, precis före Don Omar kliver på!

Jag med min konsertbuddie Jens!

Höjdpunkten på konserten var såklart Danza Kuduro och pricken på i:t var alla fyrverier som startade samtidigt! Danza Kuduro kommer alltid vara låten som jag förknippar med Peru och denna termin, så klockren avslutning!

Själva stadion i sig var enorm, så det ledde till kaos när alla skulle ut och hem. Omöjligt att hitta en ledig taxi och de som vi hittade ville ta mer en trippelt i pris, 60 soles i jämförelse mot 15 som vi betalade på vägen dit. Efter en halvtimme hittade vi en för ett rimligt pris, skyndade in på närmaste snabbmatshak för att äta middag, så där kl 03:30. Otroligt rolig kväll!

Idag har varit en seg dag. Alla försök till att plugga har gått halvdant, vilket inte är optimalt inför kommande veckans tre controles de lectura. Sammanlagd kurslitteratur att läsa: 400 sidor + lite extra om man är ambitiös. Tyvärr kommer jag komma igenom mindre än hälften... Konsekvenserna tar vi sen. Helgen toppades med lite brasseinfluenser med filmen Rio, andra gången gillt. Första filmen vi köpte var nämligen på hebreiska, trots att vi uttryckligen frågade efter engelska. Man får väl vad man betalar för, 5 kr liksom... Rolig film när vi väl lyckats finna den på engelska och härliga tillbakavibbar man får av den fantastiska staden :)

Grattis Krispis!

Idag tar min fina syster Krista studenten! GRATTIS!
Tydligen sprang hon ut i kanonväder och vacker i sin klänning :) När vi pratades vid var huset fullt med folk och hon lite salongsberusad - med andra ord är allting precis i sin ordning. Förutom en grej - jag vill vara i Sverige denna svenska sommardag och fira med min familj!


Vädret i Lima

När vi kom till Lima fick vi höra om hur grått det skulle bli under vintertid här. Trodde inte riktigt på det där i mars när det var ca +30C och svetten rann när man lyckades hoppa av combin vid skolan. På sistone har man dock börjat märka hur vädret har blivit allt mindre soligt. Nu är det officiellt "vinter" här. Vinter innebär ett molntäcke över staden, och solen kommer i princip aldrig fram, och det har börjat bli kyligare på kvällar och nätter, även om det är ca 20C dagtid. Numera orkar jag inte bry mig ens om att titta ut när jag vaknar på morgonen för jag vet att det alltid ser ut så här:


Och detta, mina vänner, är inte ens en särskilt grå dag.

Åtminstone regnar det aldrig här, alltid något. Det gråmulna vädret gör oss utisar lite deppiga och omotiverade till att plugga nu på sluttampen, och det faktum att det är full sommar hemma gör det inte hela bättre. Kan ni sluta upp med alla sommarlov-statusar, tack?

Missförstå mig rätt, skulle aldrig byta min kvarstående månad här mot någonting annat. Men lite sol är väl inte så mycket begärt?

Maj, vilken kanonmånad

Vad hände med maj?
I efterhand sett, är det klart att tiden försvann väldigt fort, och jag kan konstatera att det var en av de bästa månaderna i mitt liv. För det första fick jag uppleva en av mina barndomsdrömmar, att besöka Machu Picchu. En weekend i ett av världens coolaste städer, Buenos Aires, var underbart och blev blixtförälskad. Det som gjorde maj speciellt var att få träffa alla vänner igen! På andra sidan jorden har jag lyckats träffa 11 av mina klasskamrater, vilket inneburit kära återseenden och mycket skratt.

Huvudanledningen till min stora lycka är dock detta:


Hejdå-lunch och Sveriges nationaldag

Igår var det dags för avfärd för mina två mexikanska vänner. Vi passade på att käka lunch för att säga hejdå. Hoppade därefter på combin till skolan och kände mig nästan lite tom - hade vant mig vid att ha dem här! De här dagarna har det skrattats så mycket att vi har träningsvärk i magen, kommer att sakna det, att skratta tills man gråter... 

Till 6 juni, Sveriges nationaldag, hade Peter bjudit in oss till svenska konsulatet, för att fira lite. Ironiskt nog firar jag minsann inte nationaldagen hemma i Sverige, men i Peru ska det passas på. Otroligt vad man blir mer svensk när man är utomlands. Grillning, nationalsång och jordgubbstårta bjöds det på! Stackars Jonte som inte förstod mycket...

Efter lite mingel och vin åkte vi hemåt, och stannade förbi Starbucks innan det blev lite myskväll till HIMYM. Bra dag!

Presidentval i Peru, omgång två

Det enda det snackats om de sista veckorna har handlat om presidentvalet. Enligt undersökningar skulle det bli ett jämt val, med majoritet som pendlade beroende på tidningen och dess favorit. Ärligt talat, vet inte vem jag hade röstat på om vore peruan alltså. Inte klokt vilka idiotalternativ som fanns att välja på, för att uttrycka det lite milt. De preliminära resultaten är jämna, med en knapp fördel till Ollanta Humala, som representerar extremvänstern. Ollanta är som sagt exmilitär och han ställde även upp i valet 2006 då han förlorade mot sittande presidenten Alan García. Då ville han sparka ut alla homosexuella och utlänningar i landet samt nationalisera allting. Idag verkar hans politik mer balanserad och inte lika extrem, men minst sagt skrämmande ändå. Speciellt skrämmande är att han sägs ha fått ca 12 miljoner dollar från Hugo Chavéz, Venezuelas diktator, för att utveckla och stödja hans valkampanj.

Dagens löpsedlar såg ut så här:

Varenda en, handlade om presidentvalet, med huvudrubriker så som "Idag väljer Peru sin framtid", "Det avgörande valet", "Idag går 19,95 miljoner peruaner till val", "Låt Peru vinna idag". Det ska bli minst sagt intressant att se hur framtiden utvecklar sig!

För er intresserade, kika in detta.

En vecka med Vans och Mary

I torsdags kom Vans och Mary tillbaka från sina äventyr i Cusco och Machu Picchu. Som väntat, hade de haft det grymt! Vi möttes upp för lunch och därefter frozen yoghurt (japp, har blivit en i veckan nu på sistone). Kvällen hade det planerats en utgång för att trotsa la Ley Seca som skulle träda i kraft från midnatt. Utgången blev dock kortvarig för min och Js del, då vi gav upp att leta efter ett stället som också trotsade lagen. Mariela, Alex och Peter hade dock lyckats finna ett ställe och var kvar där tills gryning.

V&M blev också frälsta av min favorit-frozen yoghurt-ställe.

Fredagen spenderades i centrum av Lima, eller centro histórico som peruanerna själva kallar det. Efter en otroligt god och enorm lunch, och en återställare av Peter (se nedan för ren och skär lycka) gick vi på en gratis citytour som påbörjades i ett väldigt random hus med en väldigt random utställning av konst och hur man bevarar och restaurerar konst, som sedan fortsatte till Plaza de Armas, catedral de San Fransisco, Parque del Muro.

I väntans tider, passade Alex på att få skorna rengjorda...

Parque del Muro.

Fredag kväll åt vi middag på en restaurang och hade sedan lite nattkaffe innan vi gav oss hemåt (checka in Alex och Peters enorma portioner med kött!).


På lördagen skulle jag och Alex haft en clase de recuperación, dvs en ny lektion för en som blev inställd. Ironiskt och glädjande nog, blev denna också inställd. Så förmodligen kommer läraren lägga in en recuperación på en recuperación. Peruaner alltså... Detta ledde till att jag kunde hänga med Maria och Vanne hela dagen, så vi åkte till mysiga Barranco och hängde där ett tag. Vi lyckades bryta mot lagen då vi fick köpa Pisco Sours. Pisco Sour är nationaldrinken i landet och vi var lite oroliga för att våra mexikanska vänner inte skulle få chansen att testa den pga la Ley Seca, men tji fick ni, valorganisationen!

Fina brudar i Barranco.

Lyckades minsann beställa drinkar som inte var virgins...

På kvällen lagade vi en riktigt god middag tillsammas, potatisgrätang med kyckling och tzatziki, som klunkades ner med rödvin och senare drinkar. Riktigt lyckad kväll!


Idag har varit en seg söndag. Vi besökte först Mercado Indio, en marknad där de säljer traditionella saker och hantverk från Peru. Efter kaffe gick vi hem till Alex för att fixa i ordning eftermiddagsfika, pannkakor och scones och te till valvakat på tv. Mys :) På kvällskvisten åkte vi till Parque de la Reserva, parken med vattenshowen. Tredje gången gillt för min del, men det var en lagom aktivitet för en söndagskväll. 

Bra vecka som kännetecknats av mycket, mycket skratt.

Första juni

No me jodas, det är första juni idag!
Vad hände med maj? Har jag redan varit här tre månader? Har jag verkligen bara drygt en månad kvar att mitt utlandsår?

Helvete, nu fick jag lite panik, tidspessimisten i mig väcktes till liv. Har fortfarande en massa spanska att lära mig, platser att besöka och nya vänner att bekanta mig med. Pucha.

RSS 2.0