Snabb årsresumé

Januari, februari
Året började i Stöten, med årets kallaste vecka. Mysigt, men -25C gjorde att åken blev mindre, speciellt då det varnades för -40C på toppen pga hårdar vindar. I januari flyttade jag till min första alldeles egna lägenhet, lägenhet som till en början kändes tom och ensam men som några månader senare var mitt egna mysiga hem, där trivdes jag otroligt bra! Det var även vid denna tidpunkt jag och A-L började dejta Campushallen regelbundet. Att det skulle bli Salamanca och Peru till utlandsåret bestämdes också. Januari och februari var i övrigt två tunga månader, men tack vare mina fina vänner gick det :)

Mars, april
Våren började komma med ljusare och gladare tider. Tider, då jag äntligen släppt vissa saker bakom mig. Två roligare månader med mycket fest. M&M besökte mig i Linköping och vi hade en rolig helg! Vid påsk åkte vi till Finland, där pappa övertalade oss att gå över isen till stugan och isen brast. Lite snopet försök gjordes till att delta i ELINpiaden, men då köerna är som de är på LiU, blev det inget - togan blev trevlig ändock! Såg Tingsek på NH, extas. Heaven on a plate introducerades. Lite förberedelser börjades till utlandsåret också!

Maj, juni
Maj är alltid min favoritmånad även om det innebär mest skoljobb. Valborg och dagarna därefter var jag i soliga, våriga Göteborg med min fina Mallan och hennes fina Anders. En av årets roligaste fester, UK, inledde denna månad. Roosa konfirmerade sig. Heaven on a plate och bastukväll hos Maria och Fashion for Kenya. Aktivafesten är ett minne i sig, haha... Åk 2 på LiU avslutades med en rolig sittning! Juli innebar Max. Midsommar firades hemma hos mig med mina fina MMS med respektive. Och jag ;)

Juli, augusti
Juli inleddes med tråkiga tider, då vi blev tvungna att säga adjö till min fina, kära mormor. Det blev många timmar på Max, speciellt under köttiga Power Meet; 20h timmars arbete under denna helg med sammanlagt 40 min rast haha! Mallan åkte till Oz. Alla Linkanvänner samlades i huvudstaden för att säga hejdå inför utlandsåret, en riktig mysig men regnig dag. I augusti blev det lite EUR-reunion, jobb och sedan äntligen dags för efterlängtad semester! Jag och Roosa, en vecka på Cypern kunde inte gå fel. Underbar men lökig vecka... Slutligen, förberedelser inför Salamanca och avsked till alla innan avresa 1 sept.

September, oktober
September kom och förändrade tillvaron och mitt liv. Jag och Ella flyttade till Salamanca! Första tiden gick till chill, sol och bad, hitta lägenhet, tapas mm. Vi besökte underbara San Sebastián och blev blixtkära. I slutet av månaden började skolan och som nervösa 7-åringar gick vi till skolan. Snart upptäcktes det att vi var tvungna att läsa 7 jävla kurser. Vi hittade vårt gym som blev stället där vi kom att hänga en hel del i, mkt tack vare Fernando och Iban. Jag flyttade in till min lägenhet och insåg vilka guldklimpar till roomies jag hade fått. Det var även under denna tid som jag och Ella fann varandra, jag är så glad för att ha fått en så fin, nära vän! Jag for också till Madrid för att hänga där en helg med Bella och Tanja! Sightseeing och fest på 6-våningsdiskoteket Kapital stod på schemat bl a, rolig helg! I slutet av oktober åkte jag till Alicante för att spendera helgen där med de två ovannämnda brudarna :) Vilken helg! Badning i Medelhavet 23e okt är inte helt fel...

November, december
I början av november kom familjen på besök! Något senare kom A-L också :) I övrigt en tid med mycket fest men även mkt plugg. Vi dog lite emellanåt av Marocko, Vietnam och alla puta de mierda inlämningsuppgifter. I början av december ville vi åka till Valencia för att ha lite reunion, men en strejk satte nästan stopp för det hela, men bara nästan. Det blev en minnesvärd helg, minst sagt ;) Resten av december karaktäriserades av stress samt jul- och hemlängtan. Det mest speciella som hände var Nochevieja Universitaria,  galet! Kom hem till ett vintrigt Sverige och -25C. Julen var otroligt mysig!

Sammanfattningsvis: ett spännande år med många förändringar, mycket till det goda! Nya vanor och nya vänner :)

Uppsala

Igår åkte jag till Uppsala för att hänga lite med Patrik. Det blev en del shopping i staden, bl a valde jag ut min adidasjacka jag fick i julklapp av mamma, medan herrn köpte nya byxor och skjorta till kvällens äventyr. Efter lunch på stan åkte vi hem till Sunnersta, där det blev promenad med Molle och middag med Mats och Monica.


Först efter någon timme insåg jag varför jag tyckte att han såg så annorlunda ut - ingen mustasch/skägg! Vi har inte setts sen nollep då han fick lov att raka bort skiten. Anyhow, enorm förbättring.

På det hela taget, en väldigt trevlig och mysig dag!

Mellandagarna

Juldagen, utgång med mina fina. Förfest hos Crilles kompisar följt av Blue Moon.

Dock saknades det en stjärna denna kväll. Mählin Ählin. Kom hem nu!!

På annandagen åkte vi till Finland, körde vår gamla julrunda; middag hos släkt, fika med vänner, mellandagsrea på stan, godis på båten etc. Krista var fett nöjd efter att ha fått köpa vin själv till nyår.

Kom hem imorse, och eftersom många av mina vänner bestämt sig för att dra från stan just imorgon, blev det många dejter idag. Dagen påbörjades kl 10 med en promenad med Jonas, sen klippning följt av lunch på stan med Maria och Fia, därefter lite inflyttningsmys hos Kohlin och slutligen te hos kära Johansson. Fin dag, men nu är jag trötter. Buenas noches!


Maria och Sofia på dagens lunch, Spicy!

Feliz Navidad!

Som ett barn har jag längtat efter julen och ledigheten och nu är den äntligen här! Och vilken mysig jul sedan! Massor av snö, femtioelva grader kallt, god mat, tända ljus och det viktigaste av allt - familjen!

Angående julklapparna hade jag bara behövt en, den som egentligen är mammas 50-årspresent - kryssningen i Karibien 30/1-6/2. Längtar redan enormt!

Ikväll väntar obligatorisk juldagsutgång med de finaste!

Finalmente a casa!

Igår sades det hejdå till mina fina roomies, varav två ville fångas på bild!
I ett zombieliknande tillstånd började vår resa hem, kl 05 igår morse, i duggregn och +10C. Efter släpande till stationen, försök till sömn på tåget och mer släpande till metron kom vi i tid till Barajas, trots vi hade varit nervösa för att vi skulle komma lite i last minute. Utöver detta hade vi varit nervösa över ev övervikt, men det var ju inga problem!

Resten av resan gick finemang, även om vi var allmänt trötta under hela resan. Spenderade 4h på Köpenhamns flygplats genom att äta, dricka kaffe, kika i affärer och utbyta julklappar. Fann Starbucks och de hade min mugg, så som god medborgare köpte jag den till mig själv i julklapp.

Riktiga puddingar på Barajas.

Lunch på Kastrup. Hittade det vi hade suktat efter ett tag nu: thai!!

Min julklapp till Ella och hennes julklapp till mig. Slump? ;)

Med andra ord, gick resan otroligt smidigt och bra. Visserligen blev båda flygen lite sena, men inga större förhinder, inga syner av varken strejk eller snöstorm. Oturen har kanske vänt? Nu är det otroligt skönt att vara hemma :) Vilket vinterlandskap vi kom hem till sen också, massor av snö och -25C, mysigt men otroooooligt kallt! Idag väntar lunchdejt med Mallan, Svangren och Åberg samt fira Emma som fyller år idag, (grattis!). Ikväll blir det julmys; klä gran, slå in julklappar, äta spanskt julgodis etc :)

Äntligen jullov!

Som jag och Ella har kämpat denna höst. Det har varit tre månader med bollning av sju kurser, med prácticas varje vecka, två nästan trettiosidiga arbeten, som nu avslutades med tre tentor på samma dag. Joder, denna dag har inte varit nådig! Med andra ord, är vi väl värda ett underbart, mysigt jullov med alla vi tycker om (förutom varandra...) och god mat.

De senaste dagarna har det som nämnts, tentapluggats och tentapluggats och sagts hejdå till vänner.

Med Andre, från Tyskland, och Luuk från Holland.

Med vår fine spanske bästis, Samuel (aka Smulan aka Smulis aka Smulpajen)! 

Ikväll, efter italienskan, efter tre tentor, var jag så här glad: 

Därefter gick vi till vårt favorittapasställe för att äta det vi alltid äter där. Kvällen har spenderats med att packa. Imorgon är det uppstigning kl 04:30, känn på den du. Då ska vi, ni och hela världen hålla tummarna för att inte spanjorerna bestämmer sig för en ny strejk eller än mer snöstorm i norra Europa. Med vår tur skulle det säkert passa sig att bli en strejk i tågtrafiken då vi redan varit med om en gällande bussar och flyg. Nåväl, snart ses vi alla fina! ♥

Mátame ahora, por favor

Klockan 21 ikväll fick jag veta att jag klarade dugga nr 2 i juridikkursen. Jag borde stråla av glädje. Istället dör jag lite inombords, detta innebär att jag ska göra dugga 3 på tisdag, om läraren tillåter att jag gör den en dag före resten av klassen då jag åker på onsdag då de andra gör den. Detta får jag veta imorgon. Tisdag är förövrigt den dagen med redan två tentor som jag inte alls känner mig tillräckligt förberedd till.

Jag började med andra ord att plugga till denna dugga ikväll. Imorgon har jag bara 5 h på mig att plugga pga lektioner. Dessa fem timmar ska räcka till juridikduggan, italienskatentan och estructuran. Nu har jag panik. Ångest. Hjälp mig. Ge mig onsdag nu, tack. Alternativt rubriken skulle sitta fint.

Mátame ahora, por favor = kill me now, please.

La Nochevieja Universitaria

Som nämnt, nyårsafton i torsdags. Kvällen inleddes med tapas på vårt favorithak, där vi numera är on a first name basis med personalen. 


Därefter trotsade vi, tillsammans med uppemot 35 000 andra studenter, den sibiriska kylan som, kvällen till ära, hade infunnit sig i Salamanca. På Plaza Mayor firade vi tolvslaget med några klasskamrater. Firandet bestod bl a av champagne, de tolv godisarna vid tolvslaget, de obligatoriska hattarna och diverse spanska jul/nyårssånger.

Därefter är traditionen att festa natten lång i någon av Salamancas nästan 1500 barer, som kvällen till ära har fått lov av polisen att ha extraöppet till 08:30! Vi drog vidare till två favoriter, men eftersom det var alldeles för mycket folk överallt gick vi hem relativt tidigt, åtminstone i spanska mått mätt.

För att förstå innebörden av uppemot 30 000 personer på ett torg, måste ni kika på detta:

Med andra ord, en upplevelse jag sent kommer att glömma.

Gott Nytt År!

Ja, du läste rätt. År 2011 kommer till Salamanca redan 17/12. Nåväl, för universitetsstudenterna åtminstone.

För några år sedan, insåg studenterna vid USAL att de ville ha en avskedsfest innan alla åker hem över jullovet. Vad är mer lämpligt än att fira nyår tillsammans? Numera är det tradition att studenterna firar nyår strax före jul, alla träffas vid Plaza Mayor för att fira in det nya året. Vid tolvslaget äter man en gummibjörn för varje klockslag, istället för vanliga spanska tolv vindruvor. Det kommer studenter från hela landet till Salamanca för detta event, polisen räknar med 30 000 extra studenter i staden! Klubbarna har fått lov att ha extraöppet till hela 08:30. Med andra ord, it's gonna be LEGEN... wait for it... DARY!Med andra ord är detta årets fest. Alla pratar om det, och t o m lärarna tar hänsyn till detta. Som tidigare nämnt är närvaron på fredagsmorgnarna i kursen Desarrollo y Crecimiento brukar vara låg vanligtvis, men nu frågade läraren rätt ut ifall vi (hans trogna) ville komma. Det hela slutade med att han ställde sig med ryggen emot och ställde frågan igen, varpå hela klassen skrek NEJ, vi kommer inte på lektionen imorrn. Så den blev inställd, innebär att jag är ledig imorrn! Dock är det hela väldigt främmande för oss, jag och Ella bara skrattar när klassen säger att de inte kommer på lektionen. Stackars läraren blev lite besviken också som inte fick ha en avslutningslektion.

Så nu säger vi: Feliz Año Nuevo!

Tentaplugg på spanska

Som nämnt, står två (eller tre) tentor på schemat på tisdag. Tentaplugget pågår till max (nåväl nästan, förutom perioder av kyla, paus, omotivation, längtan efter jullov, klagan...). Smskontakt, idag ca kl 17:

P: "Nu tröttnade jag på den här puta de miedra Estructuran. Kallt som fan är det också."
G: "Jag tröttnade precis själv på den ostia puta italienskan. Har byggt ett bo i sängen av tre filtar och går all in med tjocksockar, tjocktröja, värmekudde och te. La vita è bella."

Ingen översättning till de spanska orden behövs ej, tror att sammanhanget gör sitt. Men som sagt, studierna går framåt.

Sista besöket på gymmet

Eftersom gymkortet går ut idag, passade vi på att gå dit en sista gång före jul och samtidigt fly från tentaångesten lite. Med andra ord var dags att säga hejdå till stjärnan Fernando och hetingen Iban.


Det Fernando inte vet är att han inte blir av med oss för gott - vi återvänder i januari. Inte heller anar han att kommer få ett till besök av sina svenskar på fredag som då ska lämna honom hans julklapp... :)

Julkänsla i Salamanca

Varje december lyses Salamanca upp av massa julbelysning:


Plaza Mayor är en klass i sig, med en julgran som skiftar ljus och mönster. Till och med julsånger spelas!

Visst är det en vacker stad jag tillbringat min Erasmustermin i? Jag är lite kär själv!
Med andra ord har julkänslan infunnit sig och framförallt har längtan efter hemresan kommit. Alla julklappar är klara, det som återstår är några tentor och inlämningar samt 10 dagar tills vi får åka hem!

För dig som undrar vad jag haft för mig i helgen, har den mestadels bestått av träning, plugg (jävla Vietnamarbete) och tapas båda kvällarna. Vi hittat vårt stammishak. Kulinarisk njutning varje gång!Popcornsmak på gröten?

För en vecka sedan brände Roberto sina popcorn i mikron. Det är klart, även de skickligaste kan lyckas bränna sina popcorn men inte på detta katastrofala vis. Dessutom hävdar killen att han tillhör Mexikos popcorngeneration, att han poppade popcron innan jag föddes. Det var dock inte konstigt att han brände dessa, med tanke på att han hade haft påsen i mikron i fyra minuter. Den dagen luktade det popcorn i hela lägenheten. Numera luktar det bara bränt i mikron, som för övrigt har skiftat färg till gul/orange.

Dock smakar maten fortfarande popcorn. Trodde aldrig att jag skulle säga detta, men nu, efter en vecka, räcker det med popcornsmak.

New obsessions

För att kompensera den nu ganska enformiga tillvaron (plugg, plugg, och åter plugg), tänker jag på följande saker rätt ofta:

1. Polvorón.
2. Kings of Leon - The End.
3. Pincho Moruno, (tapas, typ grillspett) på Meson de Farolas, en av många tapasbarer på Calle Von Dyck, tapasgatan i staden. Underbart gott.

Watch out, Starbucks

Vincenzo, min guldklimp, kom hem igår kväll från Madrid där han hade spenderat sin puente. Tydligen var det smartare drag, då, till skillnad från Sverige, tåg i detta land är mer pålitbara än flyg i detta land (obviously).

Anyhow, idag kom han skuttandes in på mitt rum i stilen "gissa, gissa, gissa vad jag har". Fram tar han sin nya Starbucksmugg, ni vet en sån där vit med grön, klassisk Starbuckslogga på. Jag krävde att få veta hur han kunde köpa den (då de endast säljer sina specialmuggar, inte dessa). Det visar sig att herrn inte köpt den, utan "råkat lägga ner den i väskan" efter att ha druckit upp. Han STAL den med andra ord. Killen är söt som honung, men tydligen bor det en djävul inuti ;)

Mina lömska planer har börjat smidas. Nästa gång jag besöker Starbucks får du akta dig, Starbucks, akta dig...

So much to do, so little time

Måndag och onsdag var röda dagar, tisdag blev klämdag, därmed blir denna vecka endast två dagar i skolan! Något kan vi tacka religionen för ändå! Medan resten av mina roomies har festat loss har jag Ella köttat plugg. Vi börjar bli något stressade alltså, vi har två veckor kvar och massa att göra:
  • Inlämningsuppgift i sociologi imorrn
  • Fet italienskaläxa (får dock skylla mig själv som skolkade en viktig lektion för att kunna dejta Iban) nästa mån
  • Inlämningsuppgift i kursen om arbetsmarknaden nästa ons
  • Inlämning av ett ytterligare köttaarbete, om Vietnams utveckling nästa fre
  • Övningar på makron 20/12
  • Tenta i Estructura 21/12
  • Tenta i Derecho 21/12 (förutsatt att jag klarat den där helvetesduggan förra veckan)
  • Tenta i Italienska 21/12
Utöver allt detta ska vi fira nyår nästa torsdag (kommer bli awesome, berättar mer närmare), handla julklappar, packa etc...

Nu har längtan till julen hemma i Sverige börjat infinna sig, eller ja, sedan några veckor tillbaka, men nu har den blivit starkare. Har försökt ignorera det, men när Tanja, Bella och My också kände likadant, kändes det okej att få börja längta hem. Så nedräkningen kan börja, två veckor idag!

Valencia

Valencia var tänkt som en reunion, och en reunion blev det allt :) Jag och Ella från Salamanca, Tanja och Bella från Alicante och värdinnan My samt Alex och Mery från Valencia :) Lördagen var vi lite mindre pigga, men glada ändå! Dagen spenderades med sightseeing med en given fikapaus på Starbucks. Lunchen bestod av paella valenciana, som tydligen är ursprungspaellan :)

La Ciudad de las Artes y de las Ciencias


Paella valenciana

Plaza de la Reina

Plaza de la Virgen

Plaza de Ayuntamiento

Starbucks <3

På kvällen drog vi till Merys 25-årsfest! Temat: barnkalas:) Här är födelsedagsflickan själv!

Jag och Enrico :)

Tidigt på söndagsmorgonen åkte T&B till underbara Barcelona. Jag, Ella och My fortsatte med turistandet som senare följdes av shopping och Starbucks, igen :)


Andra advent, läge för glass! (Note to self: välj inte ostglass nästa gång)

Dagen avslutades med bio! Då valda filmen var full, blev det Tres metros sobre el cielo, den sämsta filmen jag någonsin sett. Den var så dålig att vi skrattade sönder, som om den vore en parodi. Kul kväll i vilket fall!


På måndagen visade termometern +22C, lämpligt att åka till stranden då, tänkte vi!

Man och kaffe. Behöver man något mera? ;)


Det var en underbar semester, kul att träffa alla vänner igen! Hemresan gick bra, inga spår av strejk syntes någonstans. Nu är det back to reality med major köttning på schemat som gäller...

Hur stor är risken för en flygstrejk?

Väldigt stor, när jag är i farten visar det sig. Jag menar, varför skulle någonting gå som jag vill? Gamla hederliga Murphy's law stämmer alltid på mig.

Minns ni min och Ellas resa till Salamanca? Screw that, det var inget mot detta. Allt gick finemang tills det var dags att gå till säkerhetskontrollen. Helt plötsligt stannar kön, folk börjar säga att den är avstängd. Strax därefter börjar det gå rykten om strejk (?!) och att de kanske inte öppnar säkerhetskontrollen igen... Sen började tiden bli knapp, vi började få bråttom till flyget. Bestämmer oss att gå och snacka med Ryanair istället, ser vad som är problemet. Det är då vi får det konfirmerat, det är flygledningen som har gått i strejk med omedelbar verkan och hela spanska luftrummet ska stängas av.

Hela spanska luftrummet. Det är galet. Nu var det dessutom långhelg, fre-ons. Barajas var fullt med folk som skulle på resa. Vad skulle hända med allt detta folk? Alla hotell, hostels och färdmedel skulle bli fulla inom kort. Fick i efterhand höra att 600 000 människor (!) påverkades av detta kaos, varav 300 000 var på Barajas.

Joder, tänkte vi. Klockan var snart 20 och vi fick ta ett snabbt beslut: åka till busstationen, tågstationen? Försöka hitta en buss/tåg till Valencia eller Salamanca? Trots detta inte är något av våra bästa sidor, tog vi ett beslut. Vi SKULLE till Valencia, oavsett vad. Sprang allt vad vi hade till metron, hann precis med ett tåg och åkte 30 min till Chamartín.

Kommer till Chamartín, tågstationen, som också är knökfullt, för att få höra att alla tåg till Valencia fram till kl 19 dagen därpå var fulla. Likaså alla till Salamanca till kl 14. Då började jag få lite smått panik. Vi skulle bli fast i Madrid. Pappa fixade t o m sovplats för oss hos hans gamla jobbarkompis i Madrid.

Ytterligare ett snabbt beslut, bestämde oss för det sista hoppet: busstationen. Ytterligare 30 min med metron och vid det laget var jag väldigt, väldigt bitter. Dagens bästa beslut - det fanns en buss till Valencia som avgick 22:30! Då blev det lite glädjehopp alltså. Själva bussresan var inte alls trevlig, snarare absurd, men vi var ändå väääldigt glada då vi kom fram kl 03 till Valencia. Finally!

Mot Valencia

Nu, äntligen, äntligen, är denna vecka över! Har bl a lämnat in vårt arbete om Marocko som till slut blev 23 sidor och gjort en jävlaskitdugga som gick åt skogen, och fått veta att om jag klarar den där skitduggan, får jag göra den sista den 21/12. Vore ju okej om jag inte redan hade två tentor den dagen... Plus att vi fick veta att arbetet om Marocko skulle vara med radavstånd - joder, detta innebär att vi skrev för mkt ju, i onödan!

Anyhow. Nu är veckan slut och efter att ha avslutat min packning så åker vi till Valencia över helgen :) Tydligen +17C där, underbart! Ska bli jävligt skoj :)

P.S. Dagens makrotönt-kommentar: Lektionen är slut, ska gå ur klassrummet när Ángel Malo, aka den dåliga ängeln, kommer in och ska ha makrolektion, bärandes på Macroeconomics av O. Blanchard. Jag klämmer ur mig: "Åh, det är Blanchaaaaard!" Den dåliga ängeln flinar förståendes tillbaka på mig. Önskade lite att jag skulle ha makro med honom, men sen insåg jag ju att det var helg! Med andra ord, först kärlek till Blanchard och först sen, insåg jag att det var helg och semester till Valencia. Prioriteringarna är i sin ordning.

Ellas andra familj

Idag har jag ätit lunch hos Ellas värdfamilj, ni vet, där jag bodde mina tre första veckor. María Josés paella är underbar, och torsdagar innebär alltid paella. Mums, så jag passade på att bli bjuden på lunch där :) Nu måste jag återgälda tjänsten genom att, tillsammans med Ella, lära henne göra kanelbullar!


Hennes underbart goda paella.


Bild tagen av Ella för ett tag sedan med hennes dåvarande roomies. 


Familjen! Underbara men ack så speciella Juan, fina María José och dottern María. Hunden Pepe ligger alltid på golvet och är den lataste hund jag träffat.

Äkta I-landsproblem

När äta?

Varje onsdag och torsdag skapar samma fråga, när äta middag? Jag har lektion kl 18-20. Att äta middag före, dvs kl 17, är ingen idé då jag brukar äta lunch kl 14-14:30. Att äta middag när jag kommer hem strax efter kl 20 är ingen idé heller, då vi tränar Body Combat på onsdagar och spinning på torsdagar (Iban!). Valet som kvarstår är att småäta kl 17, kl 20 och 23 alternativt äta middag ca 22:30-23, efteråt. Man bör ju äta efter träning, så jag har just avslutat min middag, macka med ägg, och klockan är snart halv tolv. Därsattden.

RSS 2.0