Easter Island, dag 1

Nu är vi hemma efter fem underbara, avslappnande dagar på Påskön. Det var med motvilja som vi släpade oss till flygplatsen sista dagen, kan jag lova. Vi ville vara kvar, där allt är lugnt och tryggt, med den friska luften och den klara stjärnhimlen, och inte komma tillbaka till uppsatsstressen och läskiga bakterier i Lima.

Tidigt, tidigt på onsdag morgon kom vi fram till Hanga Roa, den enda staden, eller rättare sagt byn, på ön. Här bor majoriteten de 5 000 människor som bor på Rapa Nui, så som Påskön heter på det lokala språket, också kallat Rapa Nui. Människorna kallar sig också Rapa Nui, förvirrande nog.

Hotellet, med en egen tropisk trädgård, där alltifrån kackerlackor till mangoträd kunde finnas.

Vårt otroligt moderna rum. Det första som behövdes, efter den obligatoriska tuppluren efter en hel natts resa dvs, var lite lokal valuta.

Japp, i Chile är man rik. 170 000 chilenska pesos bara för de första dagarna. Däremot är det inte roligt att punga ut 10 000 för en måltid.

Därefter gick vi ner mot hamnen för att hitta lunch. 

Huvudgatan i Hanga Roa. Inte riktigt lika livat som i Lima.

Riktigt trevligt lunchställe hittades, precis intill vattnet.

Senare på eftermiddagen gick vi en promenad, för vi hade hört rykten om en vacker solnedgång vid ett gäng maios.

På ön finns det ett gäng hästar, varav de flesta går lösa. Chockerande till en början att på gatan intill dig går en häst, men efter ett tag ganska charmigt att finna hästar på slätterna.

Poco poco, ett av ställen där man kunde bada i staden.

Sedan hittade vi de moais som alla hade pratat om. Coolt.

På ön finns det uppemot 800 moais, och de flesta moais är  4m höga, men de allra största är nästan 15 m(!) höga. Statyerna gjordes för att hedra de gångnas minne, och föreställer skaparnas förfäder. I princip alla är ställda vid kusten, tittandes in mot ön, för att skydda befolkningen. Ursprungligen hade alla moais ögon som tittar mot himlen. Idag finns det tyvärr endast en som har ögonen kvar i dess ursprungliga skick, nämligen denna.

En vacker solnedgång och massa foton senare, gick vi hem, spända inför morgondagens heldagstur.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0