Årets första uteservering

Efter att ha kämpat ett antal timmar med ett PM till spanskan som ska vara klart på måndag, for jag ned på stan för att fika med Michelle. Tack vare det fina vädret kunde vi sitta utomhus och fika! Årets första uteservering med andra ord, otroligt skönt :) Vad jag ser fram emot sommaren!

Nu har jag just packat klart väskan, imorrn är det Göteborg och Mallan Johanssons sällskap som väntar! Ska bli värsta mys ♥ Spanskan får läggas på is ett tag, just då när den behöver kämpas med som mest, det låter som en riktigt bra plan ;)

Nu håller vi tummarna för fint väder för alla mina vänner i Linköping, Uppsala, Västerås och så klart Göteborg. Dit Ahlin ska kommer det ändå vara fint så vi behöver inte ens hålla tummarna för hennes skull. Hon ska till Mallorca. Som sagt, vad jag längtar till sommaren.

Hablo español sin parar...

... I wish. Jag hade sett fram emot en lite soft kurs, kunna njuta av våren, solen, vännerna, festerna. Men inte ska vi få ha det så väl, inte. Dessutom verkar läraren hakat upp sig på att ställa köttafrågor till mig varje föreläsning. Kul.

För er som inte läser spanska kan jag dela med mig av två användbara fraser.
 • carnear = kötta, ursprung från el carne = kött. Användbart verb för att förstärka hur mkt och hur snabbt och hur effektivt man har planerat att göra något. T ex Vamos a carnear hoy!
 • cobrar ánimos = rycka upp sig, fatta mod. Användbart uttryck för att peppa sitt gäng att kämpa vidare med spanskan. T ex Necesitamos hacerlo, vale, cobramos ánimos con un clego!

Livet i övrigt är bra, men stressigt. So much to do, so little time... Igår var vi på födelsedagsfika hos My, mums, och i helgen drar jag till Gbg! Idag kom även ett väldigt välkommet resultat på IEn, Internationell Ekonomi :)

Ahora, tengo que carnear algunos textos españoles para mañana. Hasta luego.

P.S. Ett av de ovanstående fraserna är påhittat. D.S.

Underbara lediga helg!

Insåg just att det ett tag sedan jag hade en så trevlig helg som denna helg! Snart därefter insåg jag att det var min första officiella lediga helg från Max. Så det kan ha varit det som gjort det!

I fredags stod togafest på schemat. Kvällen påbörjade på Fredagspuben och ett par öl senare tog vi oss hem till mig och lagade mat! Efter lite krångel med togor (plural?) kom vi till förfesten hos Angelica i franska! Det var mycket mycket trevligt :) Väl på kårallen var ett besök i hoppborgen obligatorisk. Om ni får chansen att hoppa hoppborg onykter - ta den. Jag skrattade samtidigt som jag var andfådd :) Resten av kvällen spenderades på dansgolvet där Hanna skulle fixa allt ;) Tack alla för en kul kväll! 

Bakfyllan var för en gångs skull nådig. Dock var jag fruktansvärt trött, det blev inte många timmars sömn den natten! När jag vaknat till liv åkte jag och de andra och kikade lite på ELINpiaden-tävlingarna i solen :) En stund senare gick vi hem till Maria där bastubad, middag, fika och lite födelsedagsfirande var inplanerat! Mkt, mkt trevlig dag som resulterade i många skrattanfall och mot slutet av kvällen fann vi himmelen på jorden.

Lite pics från min nya kamera:Tack för en trevlig helg allihopa!

Moussee, Muchis, Machis, MuchMuch

= fyra namn på min syster jag inte får kalla henne för. Nu adderas golvtork i denna smeknamnssamling.

p. porthén säger (22:19):
*dudå? var du också o kollade på matchen?
Roosa säger (22:19):
*a, jag va golvtork..
p. porthén säger (22:19):
hur äre med dig? var du också och kollade på matchen?
Roosa säger (22:19):
a, jag va golvtork..

Min kärlek!

Min fascination för...

... smör.

När jag var liten älskade jag smör. Smör, som i bakmargarin. När mamma nattade Laura på dagarna brukade jag tjuva ett paket smör och äta det. Tugga smör direkt från paketet alltså. En dag fick mamma nog av detta. Hon tog snören och gjorde knutar runt handtagen på kylskåpet och frysen, så att jag inte skulle komma in. Detta hjälpte icke, eftersom Petra var en klok flicka redan vid fyraårsålder. Jag tog en sax och klippte av snörena, svårare än så var det inte. När mamma kom tillbaka fann hon mig bakom bokhyllorna med ett smörpaket i käften. 

Något av detta sitter dock kvar än idag, 18 år senare. Jag älskar bearnaisesås. Mmm! Pizza, pommes, det funkar till allt. Så ikväll ska jag äta bearnaisesås (med tillbehör, förstås).

Kuriosa: När vi flyttade ifrån vårt hus i USA hittade flyttgubbarna tydligen massa gamla smörpapper. Undra vem som var den skyldige...

Muchas gracias

Tjugotvå år gammal är jag numera.

Det känns fint! Men gärna att man får stanna i denna ålder tack! Det är nu man ska leva livet, festa i lakan (toga på fredag), ha tentaångest (i söndags..), plugga utomlands (Spanien och Peru!), basta med ett gött gäng vänner och äta tills man mår illa, utan att bry sig om kaloriintaget (bastu+middag med Maria, Vanne & co), få en fet träningsvärk att man inte kan gå (bodypump i måndags), se på när folk brottas i sumodräkter och slåss med fiskar (ELINpiaden på lördag) och fika, fika och fika (T,B,R i tisdags, A-L och Mickis och Patrik igår). Så låt mig inte växa upp mer! Nu har jag exakt den mängd frihet och ansvar jag behöver. Tack på förhand.

Tack alla för att ha gjort min dag en bra dag! Och tack för alla fina presenter! 
Gabwa, uppklädd dagen till ära, var den enda som ville ställa upp på kort. Rebge vägrade och Tanpe var sjuk.
Fika med Mickis och A-L på Fräcka Fröken igår!

En del av mina presenter!

Nu lär ni ana min bästa present. Jag har fått en kamera! Prisa gud, bloggen kommer få fler bilder i fortsättningen. Detta lovar jag! Oh, my camera, I've missed you.

Åter i bloggvärlden

Tentan skrevs idag. Det gick.. nog. Vi får hoppas. Så skönt att ha det gjort iaf! :) 

Efter tentan käkade vi kebab. Jag åt kebab tills jag mådde riktigt dåligt. Detta var mindre smart med tanke på att jag skulle träna bodypump ca en timme senare. När passet började var jag fortfarande proppmätt, fint. Jag dog på passet, men det berodde nog mer på dåliga muskler än på dålig kost :P

Lite senare plingade det på dörren, jag pratade med Ahlin i telefon så jag var inte helt med. Kikade i titthålet och tyckte det såg ut som Bella. Jävla skit, det var inte hon. Det var fuckin radiotjänst (de förtjänar inte ens en versal!!). Så nu ska jag betala radiotjänst i en månad. Fett ovärt.

På kvällskvisten har jag iaf lagat en god pastagratäng och nu ska jag njuta på lite Chuck i soffan tillsammans med min chokladboll som jag ej käkade på tentan!

Nu finns det inget hopp för mig längre

Pappa kom på snabbvisit idag med sin kollega! Även om det var bara 30 min så var det väldigt nice! Pappa visade upp ett kort på mig och Laura där vi kramas, när vi var små. Då var jag betydligt längre än Laura.

Nu finns det inget hopp för mig längre. Till och med min yngsta syster, Roosa, har växt om mig. Jag är officiellt kortast i familjen.

Vilket nederlag.

Nu finns det snart heller inget hopp om tentan på måndag heller, om jag inte pluggar järnet de sista dagarna. Den där ack så välbekanta tentapaniken börjar infinna sig. Den är lika trevlig varje gång.

En kille med gitarr (och en med keyboard)

Igår var jag, Tanja och Vanne på Tingsek. Det var i matsalen på NH så det blev väldigt intim och rolig spelning! Jisses, vilken karl alltså! Så charmig han är med sin skånska, och så spontant bubblig till personligheten! Märktes verkligen att han tyckte det var jätteroligt att spela för oss :) och killen vid keyboardet var klockren också. 

Helt i extas alltså.

Tanjas bild, har fortfarande förhoppningar på att hon ska lägga ut en inspelning från spelningen också ;)

P.S. Idag började köandet för lagsläppet till ELINpiaden. Vi ville ha ett lag, jag, Hanna, Tanja och Vanne. Vi var där klockan 11 (biljettsläpp kl 08 imorgon torsdag) och var de första att inte få ett lag. Folk ska alltså köa i 21h för lagbiljetter. What's up with that?! Vad är det med Linköpings studenter och köande?

Det här med sprutor

När jag var liten var jag jätterädd för sprutor. Jag minns en dag på vårdcentralen jag skulle ta ett blodprov. Jättelitet, i fingret. Jag totalvägrade. Sprang ut därifrån. Ålder? Måste ha varit trotsåldern.

Nu trodde jag att mitt ogillande för sprutor skulle ha blivit svagare, efter axeloperationer och narkoser. Vet ni var känselnerven till axeln sitter? På sidan av halsen, nedanför örat ungefär. Det är där man tar bedövning inför axeloperationer. Fint. Men de gånger det hänt har jag varit lite smågroggy av diverse lugnande tabletter, jag har knappt brytt mig om att de skulle sticka en nål i min hals.

Och den där gången i Australien, när jag hade haft våtdräkten på mig och var helt kall så att läkaren inte kunde finna en åder. Resultatet blev som nedan. Då brydde jag mig knappt heller, ville bara få in det där jävla morfinet i kroppen. Var nästan beredd att göra det själv, så okompetent som han kändes, frånsedd från min synvinkel med smärtan. Att morfinet gjorde underverk är en helt annan historia.

Hursomhelst. Idag skulle jag vaccinera mig mot tyfoid och gula febern. Och vips, så helt plötsligt vart jag nervös. Hur töntigt som helst. Men jag lovar, det gick bra. Nu har jag plåster på var sin arm!


Resultatet av en våtdräkt och okompetent läkare.


Inte lätt att vara backpacker (med världens fulaste mitella) med en arm...


Jag är en sådan mespropp

Idag hade jag mitt sista schemalagda pass på Max. Kändes ganska skönt - att vara ledig på helgerna framöver och ha tid till att umgås mer med vänner och hinna fixa allt till utlandsåret. Men mot de sista timmarna vart jag helt vemodig... Kändes tråkigt att säga hejdå till alla! Har ju sett fram emot att vara fri liksom, men sen när dagen väl kommer så är jag inte säker på det längre, haha! På cykeln hem kände jag mig nästan lite tårögd, haha...

En sak är säker. Jag kommer inte sakna dessa puddingar till skor:


Blivande tentatant?

Idag har jag jobbat som salsassistent på högskoleprovet. Läs tentatant. Och vet ni vad, det var den softaste dagen på jobbet jag någonsin haft. 1500:- kr rikare, trevlig dag med lättförtjänta pengar! Tentatanter måste vara lata människor. Skönt jobb dock... 

Så om det här med ekonomi visar sig att det inte riktigt är min tekopp, har jag en alternativ karriär på g. Jag får dock inte bli lika bitter och sur som tentatanterna, att skriva tenta är jobbigt nog som det är. Och på tal om tentor, har jag en sådan också på g. Måndagen den 19:e närmare bestämt. Fy.

Stackars min arma kropp

Mitt mål är att träna tre gånger i veckan. Eftersom det inte blev nånting i måndags eller i tisdags och i helgen jobbar jag - blev det ons, tors och fre. Idag tänkte jag att jag skulle köra bodypump, ny release. Kände mig seg till att börja med, hängde inte alls med, hamnade i otakt och tog för mkt vikt. Det var nästan en mardröm. Nu är jag död. Jag vill inte röra mig för mina ben håller mig knappt uppe.

Nu ska jag gå till Ladan och köpa något onyttigt. Min otroligt glamorösa fredagsmiddag, korv stroganoff, räckte inte riktigt efter ett sånt här pass. Antalet kalorier var inte tillräckligt. När jag återkommer till min lägenhet, ska jag bosätta mig i soffan resten av kvällen. Det blir en kväll för Petra, Chuck och Ben och Jerry om de vill hänga med mig också. 

Plus att jag måste sova tidigt. Jobbar på högskoleprovet imorrn - jag börjar kl 07:30. Mumma.

P.S. 1. Kristas nationalitetsproblem har löst sig. Hon får vara både amerikansk och finsk medborgare! En riktig American Idiot alltså. D.S. 

P.S. 2. Laura har funnit en lägenhet i Sthlm! Tjohoo! D.S.

Morgonstund har guld i mund

Imorse började jag kl 8. Ni anar säkert att detta är ett bittert inlägg, med min morgontrötthet.

Men igge. Jag kände mig pigg, åt frukost i lugn och ro, hade massa tid över och fick inte bråttom alls. Sätter på mig vårjackan, det är sol ute. Sätter på iPoden. Vad händer? Ur min ganska random spellista kommer en av mina allra favoritlåtar direkt! Åh, det gjorde min dag! Våren gör mig visst optimistisk - t o m kl 8! Imponerande.

Nu undrar ni säkerligen vad det var för låt. Mr Brightside med the Killers. Ni undrar nu säkert varför en cooling som mig tycker om denna låt som ju är ganska mainstream. Well, det är en speciell känsla som växer inom mig när jag hör låten. Jag förknippar denna låt till Oz. Aussie. Down Under. Australien, helt enkelt. Det är en känsla av lycka - frihet med inga måsten, underbara vänner, härligt klimat och mysiga australiensare. Att sedan få denna känsla på morgonen, det är att få en bra start på dagen.Nationalitetsproblem

För er som ännu inte besitter kunskapen om att jag är finsk medborgare, inte svensk - varsågoda. Nu vet ni. Jag är alltså en sådan som ej får rösta i riksdagsvalet, får problem med visumansökelan, erasmusstipendier och diverse annat. Inte minst hockeymatcher ställer hinder i min vardag.

För er som ännu inte besitter kunskapen om att min syster Krista är född i the United States of whatever - varsågoda. Hon fyller strax 18 (då får Vässans uteliv se upp). Detta innebär att hon måste välja. Ska hon vara amerikansk eller finsk eller (fruktan, fruktan) svensk medborgare? Amerikanskt medborgarskap innebär greencard och kunna resa till det stora landet i väst precis som hon behagar. Å andra finskt/svenskt medborgarskap innebär fri rörlighet inom EU... Svårt det där! Anledningen till att jag skriver detta är för att påminna mig själv om att ringa till henne och fråga om hur hon ska göra. Bara så ni vet. Återkommer om svar.

mählin ählin

Japp, denna flicka fyller år idag! Så hatten av och många gratulationer till henne :) om jag hade kunnat sjunga, hade jag gjort det. Tyvärr kan jag ej det, så jag tror allmänheten mår bäst av att jag är tyst. Farmor fyller också år idag. Hon vill nog inte att vi nämner några siffor heller. Men grattis iaf :)

Glad påsk

Hoppas ni alla haft en trevlig påsk. Alla önskar ju varandra glad påsk hit och dit. I och för sig betyder påsken inget annat än lite ledighet och godis för mig, men ändå trevligt att önska varandra en glad tid för lite ledighet och godis. Det här har jag hunnit med:

Finland:
 • påskbuffé på färjan, illamående efteråt
 • massa partymänniskor som förstörde vår sömn
 • blivit övertalad av farsan att gå över isen till stugan
 • isen brast!!! vi fick snö och is i stövlarna och det var enormt kallt kan jag meddela
 • ätit massa kinderchoklad
 • träffat mormor, farmor, kusiner och kusinbarn
 • varit vid farfars och morfars gravar
 • försökt finna vårjacka utan större framgång
 • jakten på godis kl 21 på långfredagen ledde till Hesburgers drive - gåendes. vi fick nöja oss med pommes frites
 • fått reda på att jag har fått tuberkulosvaccin som barn (slipper ta det nu och ha ett sår som varar i upp till sex veckor, yeah!!)
 • ätit massa arnold's

Vässan:
 • middag hos Svangren med Ahlin :)
 • haft myskväll med Emma och fått en väldigt tidig födelsedagspresent :)
 • skrivit klart Drömmen-artikeln
 • varit på vårig promenad med de två ovannämnda ena dagen för att andra dagen träffa min gode vän snön igen
 • lyckats finna mig en vårjacka och fått en skinnjacka av syster
That's it I guess. En stilla undran hos mig har väckts: När jag kommer tillbaka till Linkan och loggar in på facebook inser jag att ytterligare en lärare vill adda mig som vän. Varför är jag en lärarmagnet för?!

RSS 2.0