Presidentval i Peru

Idag är det som sagt presidentval (och val till kongressen) i landet. Det är många kandidater till presidentposten, även om det är främst 4-5 kandidater som det handlar om. Var och en av dessa runt 20 % av rösterna enligt undersökningarna. För att bli vald måste ha minst hälften av rösterna, vilket är anledningen till varför alla förväntar sig en andra valomgång om en dryg månad.

Demokratin fungerar inte helt hundra i detta land jämt. Ett exempel på detta är att det är obligatorisk att rösta. Om du inte röstar får du böta. Å ena sidan är det bra att det är obligatoriskt att rösta, då befolkningen här är oerhört splittrad gällande inkomstfördelningen och levnadsvillkor, beroende på var i landet man bor. Genom att göra valdeltagandet obligatoriskt får man åtminstone ett någorlunda representativt beslut. Min åsikt är ändock att ordet demokrati ska innehålla frihet och möjlighet, inte tvång. 

Låt mig rätta mig själv. Ta bort det där med representativt beslut. En stor del av den peruanska befolkningen lever i extrem fattigdom (mindre än $1/dag) och är varken kunniga i eller intresserade av vad en president är, hur man röstar etc. Dessa är ändå tvingade att rösta, utan särskilt mycket kunskap om ämnet. Det de "rikare" kandidaterna gör för att vinna några röster är att de åker ut till de fattiga byarna, ger dem mat och t-shirts med hans namn och propaganda på. Det enda dessa människor känner till är då just den kandidat som besökte dem och var faktiskt snäll mot dem; han gav ju dem mat. Det slutar med att landsbygdsbefolkningen röstar på denna kandidat, även om dennes politik skulle kunna vara helt klart ogynnsam mot personen i fråga.

Ett annat problem är också böterna. De rikare betalar självklart en högre bot, men den är ändå inte alltför stor del av personens inkomst. Han kan välja att avstå att rösta. De fattiga har en mindre bot, men de är så fattiga, att denna bot skulle förkrossa dem. De har inget annat val än att åka in till städerna att rösta. Problemet är att, lagom till andra valomgången, höjer transportföretagen biljettpriserna, så oavsett hur de gör, blir de ruinerade på kuppen. Det är verkligen hemskt!

Idag har alla mina peruanska vänner status på facebook som i stil med "Då kom den dagen för undergången av den peruanska demokratin" eller "Snälla rösta för utveckling, inte tillbakagång". Peruanerna verkar inte alltför hoppfulla med andra ord. Hursomhelst tycker jag att det är intressant att vara i ett u-land när det är val. Ska bli spännande att se hur det fortlöper!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0